Trapas pani prezidentky a jej poradcov - za generála vymenovala "astronauta", ibaže Slovensko astronauta nemá
20 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Amerikanizovať všetko a za každú cenu je vizitkou trápnosti ducha, žijúceho na Slovensku. Od ženy prezidentky asi naozaj nemožno očakávať, že vníma rozdiel medzi výrazmi astronaut a kozmonaut. Hoci ich rešpektuje celý svet. Odborný aj laický. Od zástupu poradcov s modrými knižkami hádam tiež nie. Minister obrany by takú drobnosť však ovládať mal. Ale, ak vyznamenania odovzdáva vrchný veliteľ ozbrojených síl - hlava štátu, mal by vedieť aké a komu. A aj to, že je na Slovensku.


"My vždy veľmi prísne preverujeme splnenie prísnych kritérií ako povýšime príslušných ľudí do tohto stavu generálskeho. A som veľmi rada, že bol medzi nimi aj astronaut Bella. Myslím si, že to bolo absolútne zaslúžené," konštatovala na odovzdávaní generálskych hodností prezidentka Zuzana Čaputová.
Hľadá sa astronaut

Drobný "trapasík" spočíva v tom, že Slovensko astronautov nemá. Má vynikajúceho kozmonauta a jeho náhradníka, ktorý je neprávom tak trochu v tieni záujmu médií. Lenže, kozmonaut Ivan Bella, naša doslova hviezdna ikona, je kozmonaut. Nikdy nebol astronautom.

Mimovládky vyzývajú Hegerovu vládu: Plňte konečne to, k čomu ste sa zaviazali!
19 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Kozmonaut a astronaut sú dva rôzne pojmy

Ich rôznosť rešpektuje veda, NASA, Ruská i všetky ostatné vesmírne agentúry a, samozrejme, ktorýkoľvek nie hlúpy novinár. Skúste povedať v USA, že na Mesiaci spočinula prvý raz noha kozmonauta. Trapas ako veď viete čo a hádam aj medzinárodný škandál, ak to povie politik. Sú dve možnosti - buď z hlúposti, alebo je to mienené ako urážka.
Čo hovorí odborná prax

"Kozmonaut absolvoval výcvik v Rusku, prípadne Sovietskom zväze, kdežto astronaut v USA." píše sa aj na webe stcity.sk. Ďalší tvrdia, že záleží na druhu kozmického dopravného prostriedku, ktorý dotyčný človek použil. "Tí, ktorí sa do kozmického priestoru vydali americkým strojom (napríklad kozmickou loďou Gemini, Apollo alebo raketoplánom) sú nazývaní astronauti, pasažieri ruských a sovietskych lodí (napríklad Vostok či Sojuz) by mali byť kozmonauti." Iba na vysvetlenie - pán Bella letel do vesmíru na ruskej technike. Z ruského kozmodrómu.
Záver

Žiaden astronaut Bella na Slovensku nežije. Nebol ani v prezidentskom paláci. Nedostal vyznamenanie a neospevovala ho pani prezidentka. Jednoducho si ho pomýlila s kozmonautom Bellom. A minister obrany Naď, studnica to múdrosti na Slovensku, tiež o tom zjavne nemá ani šajnu. Nič to. Astronaut znie lepšie, ideologicky lepšie, však?

Pán Bella, vážený pán brigádny generál, nezabudnuteľný slovenský kozmonaut, redakcia HD sa pripája ku gratulantom!

Ján Baránek: Nedeje sa nič neobvyklé - stále sme tí slaboduchí zbabelci, ktorí zneužijú moc (+video)
Po čase sa nám zase prihovoril Ján Baránek. Zase pri nočnej jazde autom a ako je u neho zvykom, zase raz trefne. Tentokrát cez niekoľko experimentov z histórie. Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Eka Balašková