"Detektor lži" dáva za pravdu vyšetrovateľke Santusovej
19 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Pred časom sa J. Spišiak pre médiá vyjadril, že problém so Santusovou by vyriešil polygraf. Ten by ukázal, že nie je skorumpovaná. S nikým vraj nespolupracuje, na detektor nešla a sťažuje si politikom. HN online však tvrdia niečo iné...



Šéfka tímu zasahujúceho proti krivo vypovedajúcim

Do pozornosti verejnosti sa Santusová dostala ako šéfka vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zaoberal kauzou okolo údajnej manipulácie výpovedí kľúčových svedkov závažných prípadov. Keď sa tím chystal troch podozrivých (Mateja Zemana, Csabu Dömötöra a Petra Petrova)zadržať, akcia "vybuchla" - v putách skončil len Dömötör, člen skupiny Takáčovcov. Ten sa aj priznal, že klamal v prípade Makóa. Neskôr vyšlo najavo, že akciu prerušil Kovařík -- na žiadosť ministra Mikulca. Ten sa pre istotu vyhovoril na bližšie nešpecifikovaných novinárov.

Darina Mosná Život-NS : Pán Krajniak, Slováci majú väčšiu pamäť ako disketa! (VIDEO)
V roku 2015 sa poslancom a občanom prihovoril s radikálne znejúcimi sľubmi poslanec Milan Krajniak. Ubehlo šesť rokov a z Krajniaka sa stal minister. Dnes, keď sa tak veľa hovorí o cenách energie je video Dariny Mosnej (Život - národná strana),... Čítať ďalej
17 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Na polygraf ju posielal nie len Spišiak

Podobné tvrdenie o "vyriešení problému" prehlásil aj minister Mikulec. Na polygrafické vyšetrenie ju  posielajú od akcie proti údajne krivo vypovedajúcim svedkom závažných káuz. Pri jej plánovaní a následnej realizácii podľa nich porušila predpisy. Okrem kontrol jej postupu jej nariadili aj test na detektore lži.
Nesúhlasila?

Petra Friese z tlačového odboru pre HN uviedla, že vzhľadom na ustanovenia platnej legislatívy o ochrane osobných údajov a ochrane súkromia je na otázku, kedy sa tak stalo a ako vyšetrenie dopadlo, možné odpovedať len so súhlasom samotnej Santusovej. Friese ešte dodala, že MV SR týmto súhlasom nedisponuje a nie je známe, či ním disponovalo v čase, keď jeho predstavitelia informovali o tom, ako Santusová nespolupracuje.
Santusová však reaguje

HN oslovili aj samotnú Santusovú. Tá potvrdila, že absolvovala dve vyšetrenia na detektore. „Vzhľadom na vami položené otázky si vás dovoľujem informovať, že som v súvislosti s verejne prezentovanými krivými obvineniami mojej osoby ako bývalej vedúcej špecializovaného vyšetrovacieho tímu absolvovala 30. septembra 2021 vyšetrenie na detektore lži nezávislým certifikovaným polygrafológom,“ reagovala.

Igor Matovič pozvaný na meninovú oslavu Borisa Kollára?
Boris Kollár a Igor Matovič spolu na jednom žúre? Predseda parlamentu mal vo štvrtok meniny. Na svoju oslavu pozval aj Matoviča, ktorý mu len pár dní dozadu poslal štipľavý odkaz! Informovala pluska.sk. Čítať ďalej
16 | 10 | 2021 | Denis Merva

Postup v súlade so zákonom

Výsledky tohto testu jednoznačne preukazujú, že v súvislosti s medializovaným prípadom ovplyvňovania svedkov na NAKA pri plnení služobných úloh postupovala výlučne v súlade so zákonom, nezávisle a bez akéhokoľvek ovplyvňovania. Dodala tiež, že vyšetrenie absolvovala s cieľom dokázať pravdu „a to aj v nadväznosti na opakované, ničím nepodložené požiadavky vedúcich predstaviteľov ministerstva vnútra, Policajného zboru a Úradu inšpekčnej služby." Verejnosti sú v súvislosti s jej prípadom z úst zodpovedných subjektov podsúvané len polopravdy a klamstvá.
Účelová diskreditácia

Všetky verejné obvinenia považuje Santusová za bezprecedentné osočovanie. Je to tiež účelová diskreditácia nie len jej, ale aj celého vyšetrovacieho tímu. K druhému vyšetreniu na detektore sa však vyjadriť odmietla. Ide totiž o záležitosť podliehajúcu utajeniu. Podľa informácií HN však prešla aj týmto vyšetrením.
Ako ďalej?

Aj pán minister, aj jeho pravá ruka výsledky oboch vyšetrení na detektore lži už poznajú. Poznajú aj ďalší osud Santusovej? MV SR na túto otázku neodpovedalo.

Policajný exprezident Tibor G. zostáva v kolúznej väzbe
Bývalý policajný prezident Tibor G. zostáva v kolúznej väzbe. Najvyšší súd (NS) SR v pondelok zamietol jeho sťažnosť proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) ako nedôvodnú. Ten nevyhovel 4. októbra žiadosti Tibora G. o prepustenie z... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR