Ružomberok: Situácia v ÚVN je po požiari pod kontrolou, škody zatiaľ nepoznajú
18 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

ituácia v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Ružomberku v súvislosti s nedeľňajším (17. 10.) požiarom v chirurgickom pavilóne je v súčasnosti pod kontrolou. Po zasadnutí krízového štábu to v pondelok oznámil riaditeľ nemocnice Robert Rusnák. Škodu na streche budovy predbežne vyčíslili na 350.000 eur, celková škoda však podľa Rusnáka zatiaľ známa nie je.


"V tejto chvíli sú tu komisie z rôznych oblastí, uskutočňuje sa analýza. Jej cieľom je definovať skutkový stav a spustiť rýchlu rekonštrukciu pavilónu tak, aby sa v čo najkratšom čase vrátil do používania pre pacientov a zdravotný personál. Čo sa týka celkovej škody, to v tejto chvíli nedokážem povedať, pretože ešte sa uskutočňujú odborné kontroly," priblížil riaditeľ. Pokiaľ zistia poškodenie elektroinštalácie a ďalších záležitostí, podľa slov Rusnáka je veľmi pravdepodobné, že škoda bude vo väčšom rozsahu.

Riaditeľ zároveň ubezpečil, že zabezpečenie poskytovania akútnej a urgentnej zdravotnej starostlivosti sa uskutočňuje v plnom rozsahu. O plánovaných operačných výkonoch a zákrokoch sa rozhodne počas pondelka - hneď, ako budú k dispozícii závery od odborných komisií. "Predbežný termín spustenia plánovaných operačných výkonov je od stredy (20. 10.). Avšak nechcem predbiehať, pretože komisie ešte zhodnocujú celkový stav," doplnil šéf nemocnice.

Ružomberok: Pracoviská v chirurgickom pavilóne ÚVN sú na dva dni mimo prevádzky
Ambulancie a pracoviská v chirurgickom pavilóne Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku, ktorý v nedeľu (17. 10.) poškodil požiar, nebudú najbližších 48 hodín z technických príčin v prevádzke. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Časť budovy, ktorú poškodil požiar, bola podľa Rusnáka využívaná ako ubytovacie kapacity a kancelárske priestory pre zdravotnícky personál. Ten presťahovali do iných kancelárií a miestností. "V tejto chvíli je odstavená lôžková časť chirurgickej kliniky, časť ARO a neurochirurgická klinika. Tieto pracoviská pôjdu v náhradných priestoroch. Neurochirurgická klinika spustí operatívu v utorok (19. 10.) v očnom pavilóne. Chirurgická klinika má ešte jeden trakt, ktorý by sme od utorka chceli uviesť do života. Utorok si ešte nechávame ako rezervu a od stredy by sme chceli spustiť klasickú operatívu," povedal Rusnák.

Ako dodal, ARO pacientov presunuli do chirurgickej prístavby, ktorá je plne funkčná. Centrálne operačné sály v chirurgickom pavilóne požiar nezasiahol. Podľa slov Rusnáka čakajú na revízne správy a následne ich vrátia naspäť do života v plnom rozsahu.

Dráma v Ružomberku: V Ústrednej vojenskej nemocnici horí strecha
17 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR