ISIS sa prihlásil k zodpovednosti za smrtiaci samovražedný útok na mešitu v južnom Afganistane
18 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Teroristická skupina Islamský štát tvrdí, že piatkový samovražedný bombový útok na šíitsku mešitu v južnom Afganistane, pri ktorom zahynulo 47 ľudí, uskutočnili jej členovia, informuje portál RT.


Islamský štát (IS, predtým ISIS) sa prihlásil k zodpovednosti za útok na mešitu Fatimiya v provincii Kandahár. Informovali o tom vo vyhlásení, ktoré na sociálnych sieťach distribuovala ich tlačová agentúra Amaq.

Vyhlásenie obsahovalo mená dvoch samovražedných atentátnikov s tým, že najskôr zastrelili strážcov pri vchodoch do areálu.

Potom jeden z útočníkov odpálil výbušniny pri vchode do mešity, zatiaľ čo druhý sa odpálil vo vnútri budovy.

Ruské námorníctvo odstrašilo americkú vojnovú loď pri pokuse vplávať do jeho teritoriálnych vôd (VIDEO)
Ruskí námorníci boli donútení "odstrašiť" americký raketový torpédoborec USS Chafee, pretože smeroval k narušeniu námorných hraníc vo vodách uzavretých pre vojenské cvičenia, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 10 | 2021 | Lukáš Leca


Ide o druhý veľký útok IS od nástupu Talibanu k moci v Afganistane v polovici augusta. Minulý týždeň sa teroristická skupina zamerala na šiitskú mešitu v meste Kunduz na severe krajiny, pričom zahynulo 46 ľudí a ďalších 143 bolo zranených.

Afganská podskupina Islamského štátu, známa ako ISIS Khorasan Province (ISIS-K), predtým pôsobila hlavne na východe krajiny. Avšak tieto nedávne bombové útoky naznačujú, že skupina rozširuje svoje operácie. A to aj napriek prísľubom Talibanu obnoviť mier a bezpečnosť v krajine.

Útok v Kandaháre je pravdepodobne obzvlášť bolestivý pre Taliban, pretože provincia je považovaná za duchovné srdce skupiny.

Hesensko umožní všetkým podnikom zakázať vstup nezaočkovaným zákazníkom. Aj do potravín!
Hesensko sa stalo prvým nemeckým štátom, ktorý umožnil podnikom odmietnuť prístup k základným potrebám pre nezaočkovaných, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 10 | 2021 | Lukáš Leca