Psy "ovládli" nemocnicu v Kežmarku. Lekárom pomáhajú ako terapeuti
15 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku rozbehla na svojom Oddelení dlhodobo chorých (ODCH) zaujímavý projekt - lekárom pomáhajú psí terapeuti.



Inšpirovali sa v Česku

Psí terapeuti sú už "labkoši v rokoch". Tamojších pacientov budú 8,5-ročný rotvajler Argo a kríženec plemena principessa italiana, 11-ročnúá Nina. Informovala o tom M. Pavlíková, hovorkyňa siete nemocníc, pod ktorú patrí aj táto nemocnica. "Inšpiráciu v zavedení tejto liečby sme získali od kolegov z Českej republiky, ktorí v niektorých svojich nemocniciach realizujú canisterapiu," uviedla námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť Anna Rybková.

Obľúbený spevák v nemocnici. Ľudia mu želajú skoré uzdravenie
Úspešný a populárny slovenský spevák Miro Žbirka na svojom profile napísal, že sa nachádza v nemocnici. Spevák napriek svojmu veku neustále komponuje a koncertuje ako za mladých čias. Jeho pesničky poznajú generácie Slovákov. Čítať ďalej
14 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Čo to canisterapia je?

Konzultantka, odborníčka zooantropológie a majiteľka Arga a Niny Daniela Dzurňáková vysvetľuje, že je to cielená činnosť so zameraním na konktérneho pacienta a jeho konkrétny problém. Ten samozrejme diagnostikuje lekár, "Táto disciplína a technika pracuje na rozvíjaní psychickej pohody pacientov a rozvíja ich pozitívne emočné vibrácie. Vďaka pozitívnym emóciám a impulzu sa budú pacienti cítiť lepšie, čo môže priaznivo ovplyvniť ich ostatné biologické procesy."
Pacienti sa tešia na sobotu

Lebo to je deň, kedy Argo a Nina za nimi prichádzajú. K niektorým priamo k lôžku na ich izbu. Vedúca sestra kežmarského ODCH hovorí:  "Mnohí z nich sa už počas týždňa tešia na sobotu, aby sa s nimi mohli opäť stretnúť, pohladiť ich a dať im nejaké maškrty. V neposlednom rade je to veľký prínos aj pre našich kolegov na oddelení, ktorým môže táto skúsenosť priniesť pracovné i osobné benefity," Kto má doma štvornohého priateľa, ten krok nemocnice v Kežmarku môže len kvitovať.

Rakovina - choroba, ktorá "kosí" aj mladých
Rakovina. Strašiak, ktorého sa bojí každý. Veď všetci sme z okolia, či už svojej rodiny, alebo z médií počuli, aká náročná je starostlivosť o onkologického pacienta. Napriek tomu (alebo práve preto?) treba o nej hovoriť. Je iné, keď rakovinu... Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Eka Balašková