Inšpektori zistili predbežné porušenie zákona pri úhyne rakov na Dunaji
12 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Inšpektori životného prostredia zistili predbežné porušenie zákona o ochrane prírody v súvislosti s augustovým masívnym úhynom rýb a rakov na Dunaji. Zároveň skonštatovali, že Vodohospodárska výstavba (VV) manipulovala s vodnou hladinou v súlade so schváleným dočasným manipulačným poriadkom pre sústavu vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros. Pre TASR to uviedol šéf Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Ján Jenčo.


Úhyn rýb na na vodnom diele Gabčíkovo - Hrušovská zdrž prešetrovali dva odbory inšpektorátu v Bratislave. Odbor inšpekcie ochrany prírody zistil predbežné porušenie zákona o vodách v súvislosti so zásahom do mokrade. "V tomto prípade sa samotný Dunaj a jeho koryto považuje za mokraď a je možné ho meniť len na základe súhlasu orgánu ochrany prírody. V tomto prípade je správcom Slovenský vodohospodársky podnik, nie VV," vysvetlil Jenčo.

Starosta Becík: Rozflákali sme 4 miliardy za rok!
Aj Slovensko sa už pripravuje na budúci rok, a preto potrebuje mať naň schválený rozpočet. Je to najdôležitejšia vec, ktorú potrebujú vedieť nielen všetky ministerstvá, ale aj všetci ľudia. Od neho sa totiž odrážajú takmer všetky veci v... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


V prípade, že sa porušenie zákona o ochrane prírody potvrdí, bude môcť inšpekcia Vodohospodárskej výstavbe uložiť pokutu do výšky 9900 eur. "Vyplýva z toho poučenie do budúcna, mať dôsledné ošetrené predpisy v súvislosti s manipuláciou vodnej hladiny," poznamenal Jenčo.

Odbor inšpekcie ochrany vôd nezistil podľa šéfa SIŽP porušenie zákona o vodách. VV manipulovala v auguste v súlade so schváleným dočasným manipulačným poriadkom.

V auguste sa po mimoriadnej manipulácii vodnej hladiny na Hrušovskej zdrži, ktorá je súčasťou Gabčíkova, objavili uhynuté raky a ryby. O mimoriadnej manipulácii vtedy VV informovala 30 zainteresovaných subjektov. Manipuláciou testovali modernizovanú pravú plavebnú komoru. Chceli preveriť aj bezpečnosť a stav objektu vodného diela vrátane preverenia možného poškodenia asfaltobetónového tesnenia prívodného kanála.

Starosta Becík ŠOKUJE: Čo projekt, to zamietnutie (VIDEO)
Kontroverzný starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík je pre mnohých Slovákov hrdinom, no pre štátnych úradníkov buričom a nepohodlným človekom. Bol to on kto nechal liečiť ľudí v obci pomocou Ivermectinu, a bol to on, ktorý sa podujal... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021