Ak by havarovala ruská jadrová ponorka, mainstream zošalie. O havárii tej americkej ani muk
12 | 10 | 2021 I Milan František

Američania majú problém. Niečo, ako keď "blondýnka na off-roade" jazdí iba podľa navigácie a narazí do všetkého, na čo ju hlas z automatu neupozorní. To isté sa stalo americkému námorníctvu. Navigácia nevydala a jedna z najničivejších jadrových ponoriek na svete "si rozbila čumák". Keby nešlo o mimoriadne vážny jadrový incident, bolo by to aj zábavné.


Už je doma. Americké námorníctvo bez bližších podrobností potvrdilo, že "jadrová ponorka USS Connecticut, poškodená pri zrážke s neznámym predmetom, dorazila  na základňu na ostrove Guam v západnej časti Tichého oceánu." Informovala agentúra na weber interfax.ru.

Čína a americký Connecticut. Kde sa motali Američania s ponorkou a do čoho narazili?
Čína požiadala USA o podrobnejšie vysvetlenie incidentu s ich ponorkou vo vodách Juhočínskeho mora. Nedávno sme o havárii americkej ponorky Connecticut informovali ako prví u nás. Incident zaznamenal posun. Čítať ďalej
10 | 10 | 2021 | Milan František

Staršie fakty na vysvetlenie

Podľa najnovších údajov flotily k zrážke došlo v medzinárodných vodách pri Juhočínskom mori 2. októbra. 11 zo 130 členov posádky utrpelo zranienia, ktoré však neohorzujú život.
Zatiaľ len záhady

Podľa amerického námorníctva je po incidente „ponorka v bezpečnom a stabilnom stave“. Tiež naznačilo, že jej jadrové zariadenie nie je poškodené. Ako informovali americkí experti na sociálnych sieťach, trup ponorky bol značne poškodený. Aaron Amik, veterán, ktorý sa plavil na ponorkách, v twitterovom rozhovore uviedol, že fotografie hovoria o veľkom poškodení trupu ponorky.

Na základňu na ostrov Guam v západnej časti Tichého oceánu vyslali tím vojenských špecialistov, ktorí majú preskúmať škody a odhaliť zdroj poškodenia. Možnosti opravy základne na Guame sú obmedzené, takže v prípade vážnych problémov budú musieť ponorku premiestniť na základňu na tichomorskom pobreží USA.
Neznáma prekážka

Americká armáda stále nespresnila, s čím presne sa ponorka zrazila. Podľa zdrojov z námorníctva nejde o zrážku s inou ponorkou, loďou ani o vojenské aktivity inej krajiny. Námorníctvo poznamenalo, že podľa topografických údajov nedošlo ani k zrážke s terénom. Mohla sa aj zraziť s potopenou loďou alebo kontajnerom, ktorý spadol do mora z nákladnej lode. Ale mohla aj naraziť do umelej prekážky, ktorú tam umiestnila Čína, aby zabránila pohybu nepriateľských ponoriek.
Výkladná skriňa amerického námorníctva "slepá ako patróna"

USS Connecticut s výtlakom 7,5 tisíc ton je viacúčelová jadrová ponorka štvrtej generácie typu Seawolf. Jej raketová výzbroj je až 50 striel Harpoon a Tomahawk, ktoré odpaľujú z torpédometov. Okrem bojových misií plní aj prieskumné funkcie.

V americkom námorníctve sú iba tri takéto ponorky. Každá z nich má v súčasných cenách hodnotu 8,5 miliardy dolárov.

(Medzititulky red. HD.)

Americké námorníctvo potvrdilo zrážku jadrovej ponorky Connecticut s neznámym plavidlom (video)
Americké námorníctvo potvrdilo incident na palube jadrovej ponorkou Connecticut. Udalosť sa odohrala v Tichom oceáne. V správach americkej tlače s odvolaním sa na americké námorníctvo sa hovorí, že keď sa Connecticut ponoril pod hladinu, došlo k... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Ivan Brožík