V Sydney a štáte Nový Južný Wales sa po 106 dňoch skončil lockdown
11 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

V austrálskom štáte Nový Južný Wales a jeho hlavnom meste Sydney, kde žije vyše päť miliónov ľudí, sa v pondelok po 106 dňoch skončil lockdown zavedený na zastavenie šírenia koronavírusovej pandémie. Počas tohto obdobia odhalili testy 63.000 nakazených a v súvislosti s koronavírusom bolo zaznamenaných viac ako 430 úmrtí, uviedla agentúra DPA.


Lockdown bol ukončený po tom, čo minulý týždeň bolo plne zaočkovaných viac ako 70 percent populácie nad 16 rokov. V celej Austrálii je v súčasnosti zaočkovaných necelých 62 percent obyvateľov.

Ukončenie lockdownu označil premiér Nového Južného Walesu Dominic Perrottet za "veľký deň". Od pondelka sa rušia mnohé obmedzenia. Plne očkovaní ľudia sa okrem iného môžu stretávať v skupinách do 30 osôb. Kaderníci môžu opäť obsluhovať zákazníkov, otvárajú sa aj múzeá, fitnes štúdia a kiná.

Hromadné podujatia však zostávajú zakázané. V najbližších týždňoch nebudú otvorené ani všetky školy.

Čína a americký Connecticut. Kde sa motali Američania s ponorkou a do čoho narazili?
Čína požiadala USA o podrobnejšie vysvetlenie incidentu s ich ponorkou vo vodách Juhočínskeho mora. Nedávno sme o havárii americkej ponorky Connecticut informovali ako prví u nás. Incident zaznamenal posun. Čítať ďalej
10 | 10 | 2021 | Milan František