Štátni ochranári zúria: Internetom sa šíri hoax o presune medveďov na západ!
10 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Internetom sa šíri ďalší hoax! Tentoraz nejde prekvapivo o žiadnu konšpiráciu ohľadom koronavírusu a očkovania. Na pretrase na sociálnych sieťach sú momentálne medvede. Problém zašiel až tak ďaleko, že sa Štátna ochrana prírody rozhodla zakročiť a na svojich stránkach veci uviesť na pravú mieru.





Hoax, ktorý sa šíri internetom a najmä sociálnymi sieťami, hovorí o tom, že medvede sú cielene presúvané na západ Slovenska.
Je to fáma

"K presúvaniu medveďov v rámci Slovenska v žiadnom prípade nedochádza. Okrem medializovaného presunu medvedice v rámci Správy Tatranského národného parku, Zásahový tím pre medveďa hnedého nepristúpil k žiadnemu inému presunu. V prípade takéhoto tvrdenia sa jedná jednoznačne o hoax a fámu," upozornila Štátna ochrana prírody (ŠOP).
Ktosi má medvede v zuboch

ŠOP tiež zachytila okrem nepravdivých upozornení aj množstvo fotografií, videí a informácií o škodách na majetku, ktoré sa nezakladali na pravdivých informáciách.

"Upozorňujeme na existenciu rôznych dezinformačných skupín na sociálnych sieťach, ktorých cieľom je nepravdivo vykresľovať tohto živočícha. Pôvod fotografií či videí pochádzal často zo zahraničia a išlo o účelovú manipuláciu verejnej mienky," zdôraznili.

Od populistov cez pirátov až k agentom: Víťazi a porazení v Čechách podľa Lenča
10 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Nemienia podporovať strach a nenávisť

Občanov zároveň poprosili o opatrnosť pri preberaní informácií zo sociálnych sietí a ich následnom šírení. "ŠOP SR je odbornou organizáciou ochrany prírody a krajiny s celoslovenskou pôsobnosťou a odmieta akékoľvek manipulácie s informáciami a prejavy nenávisti. Nesúhlasíme s opakovaným a dlhodobým šírením neprávd a dezinformácií o medveďoch či živením atmosféry strachu a nenávisti v spoločnosti."

"Samozrejme, pokiaľ zaregistrujete prítomnosť medveďov, ktorí sa vyskytujú blízko ľudských obydlí, ohláste takúto situáciu," dodali.

Primár Kulkovský: Okolo krku máme spoločenské lano, ktoré nám nedovolí odraziť sa
O tom, že pri práci očkovacích tímov bude asistovať polícia, sme písali aj my. Tieto útoky sa vyskytovali hlavne v oblasti Oravy a Kysúc. Môžeme si o očkovaní myslieť, čo chceme, ale nemali by sme robiť to, čo sa nám nepáči na oficiálnom prístupe... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Eka Balašková