Oživí sa komárňanské lodiarstvo?
10 | 10 | 2021 I Eka Balašková

SAM Shipbuilding and Machinery - to je podľa portálu najuhu.sk meno spoločnosti, ktorá má v lodeniciach mesta na Dunaji vyrobiť niekoľko katamaranov a komp. Oživí sa komárňanské lodiarstvo?



Ožije viac, ako storočná tradícia výroby lodí?

Slovenské lodenice Komárno bývali za socializmu súčasťou Závodov ťažkého strojárstva a pod touto značkou vyrábali niekoľko veľkých lodí ročne. Zabezpečovali tým zamestnanie ľudí z celého regiónu. V 50 . až 80. rokoch sa v meste postavilo niekoľko sídlisk, ktoré sa stali domovom pre lodiarov. Dodnes tu nie sú výnimkou potomkovia ľudí, ktorí sa sem za prácou, prisťahovali trebárs z Kysúc.

Fico: Ak sa táto vláda nespamätá, Slovensko čaká tragédia v podobe sociálneho výbuchu
Robert Fico bol hosťom v relácii Face to face na Refresheri. Povedal niekoľko zásadných vecí. Upozornil, že prognózy ktoré robil v minulosti, sa naplnili. Teraz prináša nové predpovede, čo sa stane. Hlavne, ak sa súčasná vláda... Čítať ďalej
10 | 10 | 2021 | Petra Demková

Sklopný most - jediný na Slovensku

Pre potreby lodeníc bol v 60. rokoch minulého storočia vybudovaný "otvárací" most do bazéna lodeníc, ktorý mesto spája s Alžbetiným ostrovom.
Úpadok priniesli 90. roky a nasleduje dlhodobá stagnácia

Ako mnohé ďalšie podniky, aj Slovenské lodenice postupne upadali - stratili trhy v rámci RVHP a na "západné" trhy bol problém sa dostať. Navyše zmenili niekoľkých majiteľov, čo z nich spravili takmer bezvýznamný podnik.
Svitá na lepšie časy?

Mohlo by. Zatiaľ to vyzerá na dva katamarány dlhé cca 35 m a dve kompy. Plavidlá si objednáva maďarská firma pôsobiaca pri Balatone. Lodenice musia pripraviť plány, získať povolenie, vyrobiť lode a dopraviť ich na Balaton. Dokončenie takmer 16 miliónovej objednávky sa podľa portálu najuhu.sk očakáva niekedy na jar 2022.

Nový zákaz hazardných hier vo Zvolene?
Podľa Zákona o hazardných hrách má samospráva možnosť svojim všeobecne záväzným nariadením (VZN) rozhodnúť, ktoré dni budú v meste či obci zakázané hazardné hry. O tom, ako to bude vo Zvolene, informoval eReport. Čítať ďalej
10 | 10 | 2021 | Eka Balašková