USA žiadajú Čínu, aby znížila dovoz ropy z Iránu
08 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

USA sa obrátili na Čínu ohľadom jej dovozu ropy z Iránu, pričom sa snažia zatlačiť na Islamskú republiku, aby začala rokovať o jadrovej dohode, informuje portál RT.


Rokovania medzi USA a Iránom o novej verzii jadrovej dohody sa začiatkom tohto roka skončili bezvýchodiskovou situáciou. Irán naznačil, že sa po nástupe novej vlády sa vráti k rokovaciemu stolu. Avšak to sa už stalo a rokovania sa neobnovili.

"Sme si vedomí, aké veľké nákupy iránskej ropy uskutočňujú čínske firmy," uviedol jeden americký zdroj pre portál Reuters.

"K Číňanom sme však v rámci nášho dialógu o iránskej politike pristupovali diplomaticky. Tiež si myslíme, že vo všeobecnosti je to efektívnejšia cesta k vyriešeniu našich obáv," dodal zdroj.

Pentagon tvrdí, že pri útoku dronom v sýrskom Idlibe zahynul terorista Al-Káidy
Pentagon priznal útok bezpilotným lietadlom z 20. septembra v sýrskej provincii Idlib, ktorý sa podľa nich zameral na vodcu Al-Káidy Salima Abú-Ahmada a nespôsobil žiadne civilné obete. Túto oblasť kontrolujú militanti podporovaní Tureckom,... Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Lukáš Leca


Európsky zdroj uviedol, že úzke vzťahy Číny a Iránu sa stali významným bodom sporu so Západom. Začiatkom tohto mesiaca sa nový iránsky minister ropy Javad Owji stretol s najvyšším predstaviteľom Čínskej národnej ropnej spoločnosti, aby rokovali o rozšírení bilaterálnych vzťahov.

Čína je najväčším obchodným partnerom Iránu a jednou z mála krajín, ktoré stále dovážajú ropu z Iránu. Robia tak aj napriek sankciám USA voči vývozu ropy a ropnému priemyslu Islamskej republiky.

Najväčšia ázijská ekonomika vždy tvrdila, že je proti „jednostranným“ sankciám USA voči producentom ropy. Predaj iránskej ropy do Číny je jedným z posledných zostávajúcich zdrojov príjmov pre islamskú republiku.

Obria pokuta miliardára z Ruska: Oleg Tiňkov uzavrel dohodu o vine a treste
Zakladateľ jednej z najväčších ruských súkromných bánk uzavrel s americkými úradmi dohodu o vine a treste po tom, čo magnát súhlasil s zaplatením viac ako 500 miliónov dolárov v prípade podvodu zatajenia majetku, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 10 | 2021 | Lukáš Leca