Napľuli zamestnancom štátnej služby do tváre, hovorí Peter Pellegrini
08 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Vláda chce krágľovať nepohodlných úradníkov, upozornil na tlačovej besede Peter Pellegrini, predseda strany Hlas. "To bolo rečí Igora Matoviča, ako vstupenkou do štátnej správy nesmie byť tá správna stranícka knižka. Dnes OĽaNO so zvyškom koalície ukázali pravú tvár. Prijali krágľovací zákon, ktorým chcú odstraňovať všetkých nepohodlných štátnych úradníkov bez udania dôvodu," odznelo na tlačovej besede strany Hlas.


Na poslanecký návrh Kyselicu (OĽaNO) bol podľa Petra Pellegriniho prijatý v parlamente NR SR nebezpečný zákon. Pellegrini vyzval ľudí, ale aj odbory, ktoré majú chrániť záujem zamestnancov aby neostali ticho. A zároveň aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zákon nepodpísala, vrátila ho na prepracovanie, prípadne na úplné stiahnutie.

Zhoršovanie pandemickej situácie neprekvapilo hádam nikoho, iba Hegera
07 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Nastáva politizácia verejnej a štátnej správy

"Nastáva politizácia verejnej a štátnej správy," uviedol Peter Pellegrini. "Tí, ktorí nebudú po vôli politickej špičke, tí budú môcť bez udania dôvodu vyhodení, alebo preradení na nižšie miesto. Čo je ešte horšie, do zákona sa prílepkom, ktorý táto vládna koalícia odmietala sa dostala novela zákona ministerstva vnútra, kde
je opäť dovolené, dokonca ministrovi, aby akéhokoľvek policajta, bez udania dôvodu, mohol kedykoľvek a kdekoľvek presunúť z miesta na miesto, čo znamená, že politickú moc presunie minister vnútra ešte aj na riadiacich pracovníkov a funkcionárov. Len, aby nimi mohol hýbať," upozornil Peter Pellegrini na tlačovej konferencii strany Hlas.

Pellegrini upozorňuje, že z riaditeľa na základe prijatého zákona budú môcť urobiť niekoho, kto bude hliadkovať v inej časti Slovenska, len preto, že nebude chcieť plniť politickú vôľu. Slovensko má podľa Pellegriniho veľmi vážny problém, kde väčšina ľudí ani len netuší, čo by mali vo svojich rezortoch robiť.

USA žiadajú Čínu, aby znížila dovoz ropy z Iránu
USA sa obrátili na Čínu ohľadom jej dovozu ropy z Iránu, pričom sa snažia zatlačiť na Islamskú republiku, aby začala rokovať o jadrovej dohode, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Lukáš Leca

Slovensko ide na zotrvačnosť

Predseda strany Hlas Pellegrini upozorňuje aj na to, že dochádza k odlivu špičkových odborníkov, ktorí sa hanbia pracovať pre amatérov a krajina ide na zotrvačnosť, lebo už ho neriadia ministerstvá.

Schválením zákona sa podľa neho Slovensko posunulo na cestu do pekla, ktorá zníži úroveň, kvalitu a profesionalitu štátnych zložiek. Nebezpečné je podľa neho aj to, že sa znižujú nároky na odbornosť a vzdelanie a kvalitu pracovníkov v riadiacich pozíciách a odchádza aj to posledné dobré, čo v štátnej správe zostalo.
Napľuli zamestnancom štátnej služby do tváre

Poslanec Kyselica (OĽaNO) podľa neho zákon predkladal na schválenie na základe politickej objednávky. A aj keď strana Hlas hlasovala proti zákonu, hlasovací valec, ktorý podľa Pellegriniho v parlamente funguje sa nedá zastaviť. Pellegrini poukázal na dôležitosť odpolitizovania štátnej správy, ale deje sa podľa neho úplný opak. A súčasná koalícia schválením tohto zákona napľula všetkým štátnym zamestnancom štátnej správy do tváre.

Od pondelka nové rozdelenie okresov
07 | 10 | 2021 | Eka Balašková