Zbrojenie veľmocí nezastavila ani pandémia
04 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Kým ľudstvo prežíva jednu z najväčších kríz z dôvodu ochorenia na covid 19, v niektorých veľmociach pokračuje nevídané zbrojenie a práca na vojenskej technike. Nastávajú preteky v zbrojení, z ktorých mrazí, uvádza portál startitup.sk.


Americká armáda sa dlhodobo snaží nezaostávať v zbrojení za Ruskom a Čínou. Do vývoja hypersonických striel tlačia Spojené štáty milióny. Preto americké ministerstvo obrany mohlo informovať, že minulý týždeň úspešne otestovalo hypersonickú strelu, ktorá je schopná letieť rýchlosťou 6 200 kilometrov za hodinu. Pri takejto rýchlosti sú strely prakticky nezastaviteľné, pretože zostáva len veľmi málo času na ich detekciu a následné zneškodnenie. Protivník tak prichádza o reakčný čas, ktorý je strategický pri zastavení striel. Motory striel majú tvar trubice, do ktorej prúdi vzduch, ktorý sa vďaka vysokej rýchlosti a tvaru trubice stáča a zahrieva. Následne sa do nej vstrekne palivo, vodík, ktorý sa vznieti a tým vytvára pohon. Spojené štáty tak znižujú náskok Ruska a Číny.

USA a Rusko viedli v Ženeve "plodné rozhovory" o obmedzení zbrojenia
Ruskí a americkí diplomati viedli vo štvrtok v Ženeve za zatvorenými dverami rozhovory, ktoré obe strany opísali ako konštruktívne. Išlo o najnovšie kolo diskusií zameraných na zmiernenie mnohých napätí medzi oboma svetovými jadrovými mocnosťami,... Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Rusko však má strely, ktoré dokážu útočiť s ešte väčšou rýchlosťou. Okrem hypersonickej strely má ďalšie dve hypersonické rakety: Avangard a Kinzhal. Avangard dokáže niesť jadrovú nálož a dokáže lietať 20-násobnou rýchlosťou zvuku.

Čína predstavila hypersonickú raketu DF-17. Jej dolet predstavuje 1 800 – 2 500 kilometrov a ide o raketový systém stredného doletu vybavený hypersonickým kĺzavým vozidlom.

Náskok sa snaží dohnať aj Severná Kórea. V utorok úspešne otestovala novú hypersonickú strelu na kozmodróme Sohe.

Zdá sa, že svetový mier je dobre zabezpečený, kým sa zbrane vyvíjajú a nepoužívajú.