Heger: Policajného prezidenta nech si vyberie Mikulec sám
04 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Za nového policajného prezidenta bude niesť zodpovednosť minister vnútra, nech si ho preto vyberie Mikulec sám, skonštatoval najnovšie premiér Eduard Heger. Politická zhoda v rámci koalície tu podľa neho je, píše portál extraplus.sk.


Diskusie vo vláde prebiehajú v rámci celého balíka opatrení, ktoré treba urobiť. Jednou z úloh je aj výber nového policajného prezidenta. Zatiaľ je dočasným Štefan Hamran, ktorý podľa Mikulca pokračuje v tom, čo začal jeho predchodca Peter Kovařík.
Koalícia sa zhodla

"Politická zhoda v rámci koalície na tom, aby si o policajnom prezidentovi rozhodol minister vnútra tu je, takže k tomuto kroku sa pristupuje. Keďže on zaňho nesie zodpovednosť, mal by si ho vyberať aj odvolávať," uviedol premiér.



Na tom, aby si policajného prezidenta vyberal minister vnútra, keďže je zaňho politicky zodpovedný, sa  zhodla celá koalícia. V pondelok totiž koaliční poslanci predložili do parlamentu návrh, podľa ktorého šéf rezortu by si mohol zvoliť prezidenta Policajného zboru sám, vypočutie vo výbore by malo iba konzultačný charakter.

Veľké ryby sa naľakali! Prepadnutie celého majetku odsúdených korupčníkov sa niektorým nepáči
Mali by korupčníci prísť o celý majetok, aj keď si časť z neho zarobili legálne? Strana Smer si myslí, že nie a nie je v tom sama. Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Posilnenie kompetencií ministra vnútra

Koaliční poslanci v novele zákona navrhujú posilnenie kompetencií ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Minister by nemal byť viac viazaný odporúčaniami výboru.

Verejné vypočutie kandidáta v parlamente má byť zachované, no má mať iba konzultačný charakter. Odvolať šéfa polície, ale aj inšpekcie by mohlo byť možné aj bez udania dôvodu.
Zákon sa zmení

Podľa aktuálneho zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie.

Rovnaký postup je aj pri riaditeľovi inšpekcie, ktorého však vymenúva na návrh ministra vnútra vláda. K súčasnej právnej úprave došlo za ministerky za Smer-SD Denisy Sakovej.

Prevádzkovatelia v gastre zo zúfalstva vydávajú vlastné "Mikasoviny"
Stretávate sa s množstvom oznamov, vyhlášok a nariadení na dverách gastro prevádzok? Vyznáte sa v nich? Sú vôbec realizovateľné? Sociálne siete prichádzajú z času na čas s nápadom. Nechali sme sa inšpirovať. Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Ivan Brožík