Česi v panike, ceny piva letia hore
01 | 10 | 2021 I Denis Merva

Susedia Česi si od prvého júla priplácajú za pivo čoraz viac, ceny piva letia rapídne nahor. Informoval o tom český portál blesk.cz


Plzeňský Prazdroj zdražuje pivo oddnes v priemere o tri percentá. Dotkne sa to väčšiny produktov. V priemere ide o 46 halierov na polliter. Prvýkrát po troch rokoch sa to týka aj čapovaných pív. Jeho zdražovanie v minulých rokoch kopírovala väčšina slovenských pivovarov, a tak sa k nemu zrejme v najbližšej dobe budú pridávať aj ostatné. Obľúbený Staropramen zvýšil ceny už 1. júla.

Zdroj Instagram/@zijeme.prazdroj

Ako sú na tom ostatní výrobcovia piva?

Svoju produkciu zrejme zdražie tiež Pivovar Ferdinand v Benešove, nevylúčil to ani Náchodský Primátor a Bernard u sudových druhov. Ceny naopak chcú tento rok udržať Budvar alebo Svijany. Ďalšia veľká skupina Heineken, do ktorej patrí hlavne značky Krušovice, Starobrno, Zlatopramen alebo Hostan, sa zatiaľ k vývoju cien nevyjadrila.
Prazdroj zdražel po dlhej dobe

Prazdroj zdražel čapované pivá prvýkrát od roku 2018. Po troch rokoch, kedy inflácia kumulovane presiahla osem percent (minulý rok predstavovala 3,2 percenta). Spoločnosť Prazdroj, podľa hovorcu Zdeňka Kovářa, držala ceny na rovnakej úrovni len preto, aby sa sektor barov a reštaurácií dokázal vyrovnať so zmenami, ktoré ho dostihli.

"Išlo o dôsledky zavedenia regulácií, ako sú EET, zákaz fajčenia aj dopady pandémie," povedal. Do podpory reštaurácií investoval za viac ako 12 mesiacov vyše pol miliardy korún, a to do bezplatnej výmeny expirovaného piva, odloženie platieb krčmárom, investícií do predzáhradiek a vybavenia.

Prazdroj predal minulého roku v tuzemsku a v zahraničí takmer 11,2 milióna hektolitrov piva, medziročne o 4,2 percenta menej. Predaj v SR klesol medziročne o osem percent na 6,69 milióna hl. Prazdroj je najväčšou pivovarníckou skupinou v SR, od roku 2017 ho vlastní japonská skupina Asahi.
Ako postupoval Staropramen?

Pivovary Staropramen, ktoré sú druhým najväčším producentom piva v ČR, zdražovali vybraná sudové a tankové piva v priemere o 2,9 percenta. Zdôvodnili to citeľným nárastom cien niektorých kľúčových vstupov, hlavne vody, energií a ropy.

Zdroj Instagram/@lorenzoargazki


Očakávaný film Karla Gotta vstupuje do kín!
Karel Gott sa po dvoch rokoch opäť vracia k fanúšikom svojim najočakávanejším filmom, na filmových plátnach sa objaví už 7. októbra! Informovali o tom hitky.sk Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Denis Merva