S nálepkou GB si už po Európe nezajazdíte
30 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Proste prestala platiť a ak používate motorové vozidlo s takýmto označením kdekoľvek v Európskej únii vrátane Slovenska, môžete mať problém. Motoristi jazdiaci mimo Spojeného kráľovstva musia teraz odstrániť staré nálepky GB alebo ich zakryť.


Namiesto toho by mali  mať ako súčasť označenia vozidla popri EČV identifikátor Spojeného kráľovstva UK. Pripomína portál bbc.com.
Nariadenie už platí

Usmernenia vlády Spojeného kráľovstva platia od utorka 28. septembra. „Mohlo by sa zdať, že ide iba o výmenu dvoch písmen. No je to významná zmena pre vodičov, ktorí používajú svoje autá mimo Spojeného kráľovstva,“ povedal hovorca britskej spoločnosti RAC Rod Dennis.

"Nové pravidlá uvádzajú, že každý vodič s nálepkou GB na svojom aute ho teraz musí nahradiť novým britským, ak cestuje do zahraničia."
Neplatí už ani GB v kruhu hviezdičiek Európy

„Vodiči  tiež musia pamätať na to, že poznávacie značky s modrým pásom a písmenami GB so zlatými hviezdami Európy už tiež neplatia,“ varoval Dennis.

Sankcie za nedodržanie nových pravidiel sa môžu líšiť. Avšak budú.

Úrady varovali, že vodičom, ktorí sa nepreukázali preukazmi z Veľkej Británie, môže byť napríklad odoprený vstup do niektorých krajín.
Zmeny evidenčného čísla

Nálepka GB platila pre autá z Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska. Hovorca ministerstva dopravy uviedol: „Zmena národného identifikátora z GB na Spojené kráľovstvo symbolizuje našu jednotu ako národa a je súčasťou širšieho posunu k používaniu označovača Spojeného kráľovstva.

Posledná zmena prichádza len deväť mesiacov po tom, čo vláda oznámila nové štýlové poznávacie značky pri príležitosti výročia brexitu.
Pravidlá označenia

Podľa britských vládnych usmernení každý, kto plánuje jazdiť mimo Spojené kráľovstvo, teraz potrebuje „jasne zobraziť britskú nálepku na zadnej časti vozidla, ak je súčasťou vašej ŠPZ niektorú z týchto alternatív:

• identifikátor GB s vlajkou Únie

• symbol Euro

• štátna vlajka Anglicka, Škótska alebo Walesu

• iba čísla a písmená - žiadna vlajka alebo identifikátor

Na jazdenie po  Írsku nepotrebujete britskú nálepku ani ŠPZ.

(Medzititulky rd. HD.)

Musk sa vysmieva Bezosovi: Tá tvoja raketa by mohla mať iný tvar
Generálny riaditeľ spoločností Tesla a SpaceX Elon Musk sa pobavil na tvare rakety, ktorá vyniesla zakladateľa Amazonu Jeffa Bezosa na hranicu vesmíru. Rovnako zamietol sťažnosť Bezosovej spoločnosti podanú regulačnému orgánu, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Diana Zaťková