Čo nás ešte čaká? V Európe sa rozširuje nebezpečný hmyz, preniknúť môže aj na Slovensku
30 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová
Nebezpečný hmyz je považovaný za potencionálneho nositeľa smrteľných chorôb. Najnovšie sa podľa portálu Imeteo vyskytol aj v Nemecku. "V Európe sa rozširuje, preniknúť môže aj na Slovensko," píšu. 

Komár sa podľa Imeteo do Európy z Ázie rozšíril v dôsledku globalizácie medzinárodného obchodu, ale aj v dôsledku globálneho otepľovania. V minulosti bol jeho výskyt zaznamenaný v južných európskych krajinách, ako Francúzsko či Taliansko. "Najnovšie bol objavený v západnom Nemecku, v spolkovej krajine Hesensko," informuje  Imeteo.

Je nositeľom rôznych tropických vírusových chorôb, hlavne malárie či horúčky dengue, ale môže prenášať aj vírus Zika. Potrebuje však vhodné podmienky. A to teploty vyššie ako +27 °C po obdobie najmenej 14 dní. Odborníci tvrdia, že dôvod na paniku zatiaľ nie je, ale v dôsledku globálneho otepľovania, keď budú zimy miernejšie, sa bude výskyt tohto nebezpečného druhu komára presúvať čoraz viac do centrálnejších častí Európy. Čiže aj vrátane Slovenska.

Lekárka odmietla zobrať na kontrolu neočkovaného cukrovkára! Očkovať sa nemohol, mal trombózu
Príbehov so zlými skúsenosťami bežných ľudí v zdravotníckych zariadeniach je viac ako dosť. Mnohé z nich však majú doslova pachuť toho, ako to vyzerá, keď sa o pacienta (ne)starajú tí, ktorí sú viazaní Hippokratovou prísahou. Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


.