Vojna policajtov a prokurátorov pokračuje
27 | 09 | 2021 I Ivan Mihale

Vojna policajtov a prokurátorov pokračuje. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiada vydanie zatykača na bývalého šéfa operatívcov Národnej kriminálnej agentúry Jána Kaľavského. Píše o tom Markíza s odvolaním na SITA.


Informáciu potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. " Potvrdzujem, že na Špecializovaný trestný súd bol z Úradu špeciálnej prokuratúry doručený návrh na vydanie Európskeho a Medzinárodného zatýkacieho rozkazu na obvineného J.K., ktorým sa sudca pre prípravné konanie zaoberá," uviedla Kudjáková.
Obvinenia voči Kaľavskému

Podľa informácií, ktoré uviedla Markíza Kaľavského len nedávno (21.9.) obvinili. „Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry dňa 21. septembra 2021 vzniesol obvinenie osobe J. K. pre pokračujúcu korupčnú trestnú činnosť spáchanú v súbehu s pokračujúcim trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa," uviedol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Informácie TV Markíza poukazujú na to, že "NAKA má v pláne vyšetrovať viacero známych mien vrátane jej exriaditeľa Branislava Zuriana či vyšetrovateľky z inšpekcie Diany Santusovej a iných. Pred niekoľkými dňami unikol takzvaný realizačný návrh, ktorý predchádza začatiu vyšetrovania." Taktiež ich podozrievajú zo zločinu založenia zločineckej skupiny. Jej úlohou mala byť diskreditácia vyšetrovateľov NAKA, ktorí rozplietali politicky citlivé kauzy.
Inšpekcia z neho urobila agenta

"V prípade údajných manipulácií so svedeckými výpoveďami, ktoré vyšetruje zase inšpekčný tím, figuruje Ján Kaľavský ako svedok. Z uznesenia o obvinení vyšetrovateľov NAKA vyplýva, že v istej fáze vyšetrovania z neho inšpekcia spravila agenta, " uvádza Markíza.

V praxi to znamená, že mal na sebe nosiť odpočúvacie zariadenie a nahrávať si svojich vtedajších kolegov z NAKA. Kaľavský bol totiž súčasťou tímu Očistec.  "Tieto odposluchy potom inšpekcia použila ako dôkaz voči vyšetrovateľom Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi. Tí vinu zo zneužívania právomocí absolútne odmietajú." doplnili.

Obvinený Kaľavský sa podľa medializovaných informácií nachádza v zahraničí. Kaľavský už tento rok čelil obvineniu pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa, Generálna prokuratúra SR ho však zrušila.