Plagiátormi nie sú iba politici. Ide zjavne o výnosný biznis.
26 | 09 | 2021 I Ján Papuga

Každá šiesta záverečná práca je podľa nadácie Zastavme korupciu plagiátom, uvádza portál spravy.rtvs.sk. Pričom takéto práce sú závažným kritériom na ukončenie vysokoškolského štúdia a po ich obhajobe sa získava vysokoškolský diplom.


Problém plagiátorstva výraznejšie otvorili kauzy slovenských politikov, ktorí podvádzali pri písaní svojich prác. Medzi najznámejších plagiátorov patrí Andrej Danko (SNS), Igor Matovič (OĽANO), Boris Kollár (Sme rodina). Zaradil sa k nim, nanešťastie, aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SAS).
Zatiaľ iba formálna snaha bez výsledku

Z rôznych dôvodov však podvádzajú aj bežní študenti. Mnohí študenti, ktorých môžeme počítať v tisíckach, podvodne získavajú vysokoškolský diplom. Napriek už jestvujúcemu antiplagiátorskému systému prechádzajú práce, ktoré sa kopírujú vo väčšej či menšej miere a neuvádzajú zdroje citovaných úsekov. Zmeniť to má výkonnejší kontrolný systém. „Čo sa týka zberu dát cez Centrum vedecko-technických informácií, ktoré spravuje databázu, kde vieme overovať jednotlivé práce, tak tieto databázy sa momentálne rozširujú a nakupujeme precíznejšie programy na to, aby overovali nejakým spôsobom duplicitu s inými prácami alebo s inými textami,“ uviedol minister Gröhling.

Mesík sa obul do Gröhlinga a lekárky Prokopovej: Minister "plagiátor" a "odborníčka" Pfizeru
„Minister-plagiátor, „odborníčka“ a ďalšie mocenské štruktúry Pfizer-pozitiv vlády a ňou platených médií tlačia rodičov do očkovania detí experimentálnymi vakcínami. Tieto boli v USA a následne aj v Európe schválené len v „emergency“ režime, teda... Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Legálny biznis s plagiátmi?

Plagiátorskú prácu si možno zakúpiť aj vo firmách, ktoré sa orientujú na písanie záverečných prác. Niektoré z takýchto služieb sa však bránia a tvrdia, že píšu záverečné práce tak, aby boli v súlade s autorskými právami a neposkytujú študentom hotové práce.
Školy by sa mali prácam viac venovať

Tvorivosti študentov sa nedá zabrániť, no o to pozornejšie by mali školy zadávať témy záverečných prác, následne realizovať ich kontrolu a dôkladnú obhajobu. Skúsení školitelia alebo oponenti práce by mali odhaliť plagiátorské postupy. V pripravovanej akreditácii budú hroziť za podobné zlyhania vysokým školám problémy.

Zlyhanie ľudského faktora sa napriek rôznym opatreniam nedá úplne eliminovať. Treba myslieť na to, že práve vlastnoručne písaná práca podľa etických pravidiel posilňuje kompetencie študenta a je vyústením jeho niekoľkoročného vzdelávania.

Baránek: "Matovič je šialený blázon, daňový podvodník, klamár a plagiátor. Jediné čo robí, nahráva Smeru"
Táto vláda vodu káže a víno pije. Má takú veľkú mieru zhovievavosti voči svojim prehreškom, akú v minulosti u súčasnej opozície vôbec neakceptovali, vyhlásil pre ParlamentneListy.sk politický analytik Ján Baránek. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková