Je novovzniknutá Aliancia maďarský zlepenec na slovenský spôsob?
24 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Po zbytočných, premrhaných dvanástich rokoch maďarské politické strany počas uplynulého víkendu prepísali históriu. Aliancia, ako to oznámili, bude ideologicky rôznorodá strana. Aspoň tak sa o nej hovorilo  na záverečných zhromaždeniach zjednocujúcich sa maďarských strán. Autor maďarského portálu MA7.sk Dénes Száraz má však s Alianciou problém. 


Prečítajúc názor Dénesa Száraza o novovzniknutej maďarskej strane Aliancia, napadne čitateľa mnohé. Okrem iného aj to, že vznikol maďarský zlepenec na slovenský spôsob? Alebo aj "mačkopes" maďarskej komunity mieri do parlamentu?

Dénes Száraz, ako píše v článku s názvom "Dvanásť premrhaných rokov," nemá problém s pojmom, zberateľská strana. Ten bol mimochodom tiež spomenutý na záverečných zhromaždeniach jednotlivých maďarských strán, ktoré sa spojili do Aliancie. Ako píše, každá politická strana sa snaží zbierať voličov po svojom. V prípade Aliancie môžu podľa neho na južnom Slovensku ľahko osloviť predovšetkým maďarských voličov, ale aj slovenských a ďalších voličov z iných komunít, pokiaľ bude mať Aliancia dobrý ekonomický program.

Už to nie je ani na smiech. Ďalší problém očkovacej lotérie, výhercovia hovoria o "odrbe"
Igor Matovič a jeho očkovacia lotéria prakticky od jej spustenia musí čeliť paľbe kritiky. Kto ale za to môže? Pravidlá, ktoré boli dané. Tie, ktoré platili pri spustení, sa už menili niekoľkokrát. Ale, objavujú sa aj iné problémy. "Hoci niektorých... Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ideologickou rozmanitosť, ktorá by nemala v Aliancii vo vitríne

Autor Dénes Száraz má problém s iným. S ideologickou rozmanitosťou, ktorá by napriek prítomnosti všetkých politických strán nemala v Aliancii svietiť vo vitríne. "Aliancia by nemala byť súčasne liberálna, konzervatívna, ľavicová alebo zmiešaná. Mala by byť jednoducho stranou, ktorá sa predovšetkým zaväzuje zastupovať záujmy maďarskej komunity," píše autor. A poukazuje na to, že ani v slovenskom parlamente, toto v skutočnosti nejde.
Aliancia nemôže prezentovať názory z troch uhlov pohľadu

Platformy budú podľa autora bohužiaľ ešte nejaký čas potrebné. Autor si myslí si, že žiadna z predchádzajúc strán existujúcich strán, nechce zmiznúť bez stopy. A v rámci platforiem je možné chvíľu sa hrať, aj ako nezávislá strana!

Voliči, podľa autora tiež môžu nejaký čas potrebovať platformu. "Aby pocítili blízkosť, spiritualitu a akési vyžarovanie bývalej maďarskej strany," píše. Na stretnutiach platformy, akou Aliancia je bude totiž podľa autora možné ešte chvíľu spomínať na rôznych úrovniach. A formulovať určité očakávania voči orgánom Aliancie. Tieto by však už podľa neho už nemali byť nikde prezentované ako nezávislé názory.

Zjednotená maďarská strana Aliancia, podľa Dénesa Száraza, nemôže prezentovať názory z troch uhlov pohľadu! "Vedúci predstavitelia Aliancie musia ovládať aj iniciatívy oddelených ciest, inak sa z nich opäť stanú smútiaci," píše.

PSN o povinnom očkovaní vojakov: Vojak nie je poddaný ministra Naďa!
Predsedníctvo politickej strany Práca slovenského národa (PSN) odkazuje ministrovi obrany jasné stanovisko. Vojak nie je poddaný ani sluha či najatý žoldnier viazaný peniazmi na ministra Naďa, píše portál extraplus.sk. Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Zbytočných 12 rokov

Základy Aliancie boli podľa Száraza položené už v roku 2009. Urobili tak podľa neho disidenti a vytrvalci, ktorí na jednej strane vedeli, že slabnúca maďarská komunita nedokáže dlhodobo udržať a poslať do parlamentu jednu z dvoch alebo troch maďarských strán. Na druhej strane sa podľa neho ukázalo aj to, že za tie roky, napriek všetkým úmyslom a snahám nikto z nich nedokázal ani zožrať, ani roztopiť toho druhého. "Mali sme teda zbytočných 12 rokov. A je dobré, že sme sa počas nich nerozbili úplne! Inými slovami, už vtedy sme tušili, že to samostatne nepôjde. A musíme sa spojiť," vysvetľuje autor. Tu má zrejme na mysli rozpady veľkých maďarských strán a vznik menších politických strán, ktoré chceli zastupovať maďarskú komunitu.
Nie je ľahké zjednotiť sa a usmievať jeden na druhého na povel

Podľa Dénesa Száraza budú zaujímavé prvé konferencie a zhromaždenia v okresných a miestnych organizáciách, keď si vedľa seba opäť sadnú starí známi, bývalí priatelia, ktorí sa od seba za tie roky odtrhli. A spomína svojho kamaráta Berciho Bóňu, ktorý opustil SMK a stal sa členom MOST-HÍD.  Zanecháva mu aj zaujímavý odkaz:  "Ahoj Berci! Nič sa nestalo! Opäť sme v tíme. V novom, spoločnom. Budeme hrať futbal, ak môžeme. A budeme tak dlho, ako budeme môcť! Pozri sa na výsledkovú tabuľu, tam je spoločné červeno-bielo-zelené logo!" Píše autor odkaz, v ktorom chce poukázať na to, že v okresných a miestnych organizáciách podľa neho nedôjde k žiadnemu zlúčeniu.

"Nie je ľahké zjednotiť sa na povel. A usmievať sa jeden na druhého. Kvôli rozhnevaným medziľudským vzťahom, ktoré sa za tie roky pokazili," píše. A zároveň dodáva, že asi ani nie je dôležité jeden na druhého sa usmievať. Stačí sa podľa neho zjednotiť a dôverovať spoločnej budúcnosti!

Očkovať v sezóne chorôb dýchacích ciest je riziko, varuje ruský vedec
24 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič