Štát nie je firma, štát riadi ústava a ústavnosť, nie dobrodružní manažéri!

Dušan Piršel je riaditeľ Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu. Nesúhlasí s názormi niektorých politikov, "že štát sa dá úspešne riadiť ako firma." Taktiež ho vyrušuje, keď počúva a číta, "ako štát nedokáže niekedy úspešne manažovať firmy vo svojej správe" . Verejne predkladá závažnú otázku: "Je to problém manažérov, vlád, národnej kultúry? Alebo ide o principiálnu nezlučiteľnosť efektivity a štátneho manažovania?"


"Myslím si, že je mylné tvrdenie, že viest štátne inštitúcie by mali úspešní manažéri z privátneho sektoru, ktorých treba dobre zaplatiť." Veľavravne poukazuje na tento trend Dušan Piršel na portáli veci-verejné.sk.
Ak manažér do vlády, tak osobnosť s premysleným cieľom

"Niektoré schopnosti takýchto manažérov by sa však dali využiť aj vo vláde. Napríklad presvedčivé vodcovstvo, zodpovednosť a dlhodobé plánovanie." Pripúšťa na druhej strane autor citovaného článku.
Neúcta k Ústave SR

Dušan Piršel,  "čo sa riadenia firiem týka" zastáva názor, "že na to je obchodný zákonník, a je až
neúctou, ak niekto na jeho roveň dáva Ústavu." Pripomína v prirovnaní k pozícii občanov - "obchodný zákonník určuje spôsob fungovania firiem, avšak nie ich zamestnancov."
Manažérsky systém ignoruje občanov

"Nedáva im slobody a nezaručuje im práva. Zamestnanci sa skôr opierajú o Zákonník práce, ktorý zase majiteľom korporácií veľmi nevonia."

"Nad tým všetkým je však zákon zákonov – Ústava SR, a na základe tej funguje náš štát. Myslím si, že štát je oveľa komplexnejší a takmer všeobsiahly mechanizmus zabezpečujúci demokraciu ."  Uvažuje autor článku Dušan Piršel.

Mimoriadne akcie, vyvolali mimoriadnu reakciu: Heger oznámil vznik ďalšej pracovnej skupiny
Mimoriadne znepokojujúci vývoj v orgánoch činných v trestnom konaní priniesol reakciu. Premiér Eduard Heger na tlačovej besede oznámil, že vznikla nová pracovná skupina, ktorej úlohou bude obnoviť dôveru v právny štát. Koalícia sa na vzniku skupiny... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Treba spozornieť!

Apeluje , že "vyjadrenia o tom, že štát treba riadiť ako firmu netreba brať na ľahkú váhu, ale práve naopak
treba spozornieť a razantne odmietať takéto nazeranie na demokraciu."

"Tá nemusí byť vždy najefektívnejšia a najlacnejšia, o čo sa snažia vlastníci firiem, ale veď demokracia čosi stojí."

Dušan Piršel však celkom otvorene priznáva aj to, že "používanie moderných manažérskych systémov v riadení štátu by bolo potrebné."
Štát nie je o dosahovaní zisku (niektorých politikov)

"Štát nie je o dosahovaní zisku (aj keď niektorí politici zisk pri riadení štátu určite dosahujú) ale aspoň o dlhodobom vyrovnanom rozpočte. Tak, ako to funguje vo väčšine rodín."

"Stačí sa však pozrieť na dnešný štátny dlh mnohých krajín. Takíto politici zjavne nedokážu kvalifikovane riadiť možno ani trafiku, nieto ešte celý štát."

"Dobrým vlastníkom môže byť len ten, kto má silnú motiváciu a je jasne identifikovateľný, teda aj jasne zodpovedný za prípadný neúspech."

Dušan Piršel v závere úvahy na portáli veci-verejné.sk pripúšťa aj určitú výnimku: "Niekedy štát treba naozaj riadiť ako firmu. Môže to platiť najmä v čase krízy."

(Medzititulky red. HD.)

Slovenska sa zmocnili reálni psychopati! Treba ich zavrieť do kazajky, tvrdí Blaha
V našom parlamente včera zasadal Výbor pre obranu a bezpečnosť, na ktorom sa prerokovávala aj situácia, ktorá panuje v našich bezpečnostných zložkách. A v nich je to skutočne „zaujímavé“, o čom svedčia zatýkania elitných vyšetrovateľov z... Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik