SAK bude sledovať výsledky odbornej skupiny, ktorá má obnoviť dôveru v štát
17 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Slovenská advokátska komora (SAK) bude so záujmom sledovať prácu a výsledky odbornej pracovnej skupiny, ktorá má za úlohu pripraviť návrhy zmien pre zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry. SAK je zároveň pripravená poskytnúť svoju pomoc. Informovala o tom hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.


"V prípade, ak budú zástupcovia SAK pozvaní do tejto pracovnej skupiny, radi sa zúčastníme práce v nej a konštruktívne sa zapojíme do debaty a tvorby nových predpisov," uviedla Donevová.

Zároveň pripomenula prieskum medzi advokátmi zaoberajúcimi sa trestným právom, ktorý realizovala SAK v jarných mesiacoch tohto roku. Predmetom prieskumu boli ich skúsenosti týkajúce sa zákonnosti postupov orgánov činných v trestnom konaní (OČTK), teda polície a prokuratúry. Až 72 percent opýtaných obhajcov uviedlo, že nezákonné donútenie je bežnou praxou orgánov činných v trestnom konaní.

"Advokáti sa vo veľkej miere stretli aj s tým, že ich klientom boli ponúkané určité výhody, napríklad vylúčenie na samostatné konanie či prepustenie z väzby, ak poskytnú výpoveď, ktorá bude usvedčujúcim dôkazom proti inej osobe. Advokáti sa dokonca stretli aj s nátlakom, aby ukončili obhajobu klienta, alebo s nátlakom na klienta, aby ukončil spoluprácu s advokátom," skonštatovala Donevová. Do prieskumu sa zapojilo 71 advokátov.

Štát nie je firma, štát riadi ústava a ústavnosť, nie dobrodružní manažéri!
Dušan Piršel je riaditeľ Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu. Nesúhlasí s názormi niektorých politikov, "že štát sa dá úspešne riadiť ako firma." Taktiež ho vyrušuje, keď počúva a číta, "ako štát nedokáže niekedy úspešne manažovať firmy vo svojej... Čítať ďalej
17 | 09 | 2021