Hoax britského mainstreamu: "Rusko nacvičovalo raketovú inváziu do krajín NATO"
17 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

"Putin zintenzívňuje vojenské cvičenia: Rusko „vtrhne“ do krajín NATO masívnym raketovým útokom (The Sun, Spojené kráľovstvo)" Tak znie jeden z hoaxov "mienkotvornej" tlače v médiách krajín NATO. Strategické rusko-bieloruské cvičenie Zapad-2021 sa skončilo. Takmer 200 tisíc vojakov, ktorí sa na ňom zúčastnili, sa vracia na miesta trvalého nasadenia. Aj keď mali cvičenia oficiálne „obranný“ charakter, britský autor trvá na tom, že Rusko „nacvičovalo“ inváziu do krajín NATO.


"Rusko zintenzívnilo svoje vojnové hry a cvičilo „inváziu“ do krajín NATO, Poľska a Litvy v rámci desivého cvičenia." Píše doslova The Sun - podľa portálu vpk. name. Ten sa nad takouto lžou iba pozastavuje.

Reprofoto (@thesun.co.uk/)

Čo je na videách?

Publikované videozáznamy ukazujú protilietadlové raketové systémy S-400 a protilietadlové raketové a kanónové systémy Pantsir-S v akcii. Tieto komplexy sa však používajú s cieľom odraziť masívny úder od „simulovaného nepriateľa“.

V rámci tohtoročných vojenských manévrov sa v Astrachaňskej oblasti konali aj cvičenia, do ktorých bol zapojený raketový systém protivzdušnej obrany Triumph.
Klamú už aj Poliaci

Ďalšie video podľa citovaného portálu vpk.name ukazuje, ako ruské a bieloruské jednotky strieľajú z hrádze pri bieloruskom meste Brest, ktoré je na hranici s Poľskom. Poľské noviny Fakt napísali: „Takto sa učia viesť VOJNU s Poľskom.“

"Zápach dymu zo strelného prachu a rachot železa. Hromové zvuky vojny z Ruska a Bieloruska je počuť cez našu východnú hranicu," píše podľa vpk.name autor poľského článku.
Manévre NATO neprekážajú nikomu

Estónsky minister obrany Kalle Laanet obvinil Rusko a jeho spojenca z „úmyselnej snahy destabilizovať bezpečnosť v pobaltskom regióne a rozdeliť spojencov NATO a Európskej únie“. "Zabudol" akosi pripomenúť aktivity NATO v tejto oblasti, vyzbrojovanie ponorkových základní v Nórsku a detašovanie amerických strategických bombardérov v regióne.

(Medzititulky red. HD.)

Rusko úspešne otestovalo nový systém protiraketovej obrany
Letecké a kozmické sily (VKS) Ruskej federácie uskutočnili ďalší test novej rakety protivzdušnej obrany, ktorá úspešne splnila určené ciele a zasiahla cieľ v stanovenom čase. Informovala o tom v piatok agentúra TASS s odvolaním sa na ruské... Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR