Vedecká štúdia uvádza, že tínedžeri sú viac ohrození vakcínou ako ochorením COVID-19
11 | 09 | 2021 I Diana Zaťková


Americkí vedci tvrdia, že tínedžeri majú väčšiu pravdepodobnosť dostať myokarditídu súvisiacu s očkovaním ako skončiť v nemocnici s COVID-19, informuje Guardian.


Zdraví chlapci môžu mať väčšiu pravdepodobnosť prijatia do nemocnice so vzácnym vedľajším účinkom vakcíny Pfizer/BioNTech proti COVID-19. Spôsobuje totiž zápal srdca. Táto pravdepodobnosť je v ich prípade vyššia ako prijatie do nemocnice v dôsledku samotného COVID-19. Tvrdia to americkí vedci.



Hrozí myokarditída

Vedecká analýza lekárskych údajov naznačuje, že u chlapcov vo veku od 12 do 15 rokov bez závažných zdravotných komplikácií je štyri až šesťkrát väčšia pravdepodobnosť, že u nich bude diagnostikovaná myokarditída. Priamo súvisiaca s očkovaním proti COVID-19.


Väčšina detí, u ktorých sa vyskytol zriedkavý vedľajší účinok, mala symptómy do niekoľkých dní po druhom očkovaní vakcínou Pfizer/BioNTech. Podobný vedľajší účinok je pozorovaný aj pri Moderne. Asi 86 percent postihnutých chlapcov muselo byť hospitalizovaných.


"Za očkovaním je len prachsprostý biznis" - v českej tlači dominuje Robert Fico
Zdalo by sa, že mediálnemu záujmu bude dominovať výročie útokov na "dvojičky". Nie je to tak. V Českej republike žne vlnu mimoriadneho záujmu Robert Fico. Nie náhodou - médiá citujú jeho výrok - "za očkovaním je len bohapustý (doslova... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Saul Faust, profesor pediatrickej imunológie a infekčných chorôb na univerzite v Southamptone sa na práci nepodieľal. Uviedol, že zistenia zrejme odôvodňujú opatrný prístup, ktorý k očkovacím látkam pre mladistvých uplatňuje Spoločný výbor Spojeného kráľovstva pre očkovanie a imunizáciu.



JCVI očkovanie neodporúča

JCVI neodporučil očkovanie zdravých 12 až 15-ročných, ale postúpil vec hlavným britským lekárom. Očakáva sa od nich, že konečné rozhodnutie urobia budúci týždeň. Na vakcínu majú nárok deti vo veku 12 až 15 rokov, ktoré sú obzvlášť citlivé na COVID-19 alebo žijú s ohrozenou osobou.


Najnovšej štúdiu  je ešte potrebné podrobiť odbornému preskúmaniu. Doktorka Tracy Høegová z Kalifornskej univerzity a jej kolegovia analyzovali nežiaduce reakcie na vakcíny proti ochoreniu COVID-19 u amerických detí vo veku 12 až 17 rokov počas prvých šiestich mesiacov roku 2021.


"Musíme očakávať čoraz viac pandémií," upozorňuje imunológ
Vedci z Pennsylvánskej univerzity pracujú na vytvorení vakcíny, ktorá by chránila nielen pred Covid-19, ale pred všetkými koronavírusmi. Dúfajú, že bude „pripravená“, kým dôjde k ďalšej pandémii, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Odhadovaná miera myokarditídy po dvoch dávkach očkovacej látky Pfizer/BioNTech bola 162,2 prípadov na milión u zdravých chlapcov vo veku od 12 do 15 rokov. A 94 prípadov na milión u zdravých chlapcov vo veku 16 až 17 rokov.


Ekvivalentné miery pre dievčatá boli 13,4 a 13 prípadov na milión. Pri súčasnej miere nákazy v USA je riziko, že zdravý dospievajúci bude prevezený do nemocnice s Covidom v nasledujúcich 120 dňoch, približne 44 na milión, uviedli vedci.


Profesor Adam Finn, člen JCVI na univerzite v Bristole, povedal: „Stojím si za radou JCVI, ktorá v tejto chvíli neodporúča pokračovať v očkovaní zdravých 12 až 15-ročných z dôvodu prospechu a rizika pre zdravie. vzhľadom na súčasnú neistotu - pretože existuje malé, ale vierohodné riziko, že by zriedkavé škody mohli prevážiť nad miernymi výhodami.“


Vládna lož odhalená: Mnohí "pacienti s COVID-19" majú inú hlavnú diagnózu
11 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová