Invázia do Afganistanu: Dzurinda si umýva hlavu, Lipšic "takticky" mlčí
11 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

V nedávnych dňoch zaujali verejnosť vyjadrenia Mikuláša Dzurindu k invázii USA a jeho spojencov z NATO do Iraku. Patrí sa v tejto súvislosti pripomenúť aj dobové vyjadrenia špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, dnes plamenne strážiaceho právo a spravodlivosť.


Bývalý predseda vlády Slovenskej republiky Mikuláš Dzurinda celkom neprekvapivo prišiel s tým, že s inváziou do Iraku do bolo "akosi inak". V tom čase sa však zaujímavo vyjadroval aj súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Pripomína to vo svojom článku na portáli srspol.sk spoločenský komentátor Branislav Fábry.
Lipšic presviedčal parlament za agresiu do Iraku

"Niektorí si pamätajú, že v roku 2003 D. Lipšic ako minister Dzurindovej vlády presviedčal slovenský parlament, aby sa zapojil do agresie v Iraku. Pričom argumentoval takto: „Som presvedčený, že civilizovaný svet je ohrozený tým, že režim Saddáma Husajna vlastní zbrane hromadného ničenia… Myslím, že v tomto prípade, aj po včerajšom vystúpení ministra zahraničných vecí Spojených štátov Colina Powella je tento fakt len ťažko spochybniteľný.“ Spomína si Fábry.
Keď sa politika opiera o lži

"Lenže to, čo predložil C. Powell v OSN v uvedenom období sa stalo prototypom lživých vyfabrikovaných dôkazov. D. Lipšic pri agresii v Iraku tieto „politicky želané“ dôkazy účelovo preceňoval, hoci už vtedy bolo očividné, že sa fabrikujú."

A čo viac - pripomína právnik a spoločenský komentátor Branislav Fábry - "za svoje manipulácie, ktorými napomáhal zločinu agresie so statisícmi mŕtvych, sa pritom (Daniel Lipšic - pozn. red. HD) nikdy neospravedlnil. Samozrejme, kým kvôli falošným dôkazom umierali Iračania, nik to na Slovensku nebral vážne. Už vtedy však bolo treba riešiť to, ako D. Lipšic ohýbal teóriu spravodlivosti a spravodlivej vojny (téme som sa venoval tu)." Odkazuje na portáli srspol.sk Branislav Fábry na svoj blog z jari tohto roku.

(Medzititulky red. HD.)

Ján Mažgút: Pán Baránik, Žilinku ste si zmýlili s Lipšicom!
Slovenská politika prechádza zvláštnymi fázami a cyklicky sa opakuje jej stav. Raz je to komédia, raz tragédia, inokedy žumpa. Predsa len však aj tu je vývoj. Dnes to bola žumpa v tragikomédii. Aspoň tak to vyplýva z trefného, no nanajvýš... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Ivan Brožík