Slovenskí zbrojári žiadajú pri obstarávaní obrnených vozidiel 50-percentnú účasť
09 | 09 | 2021 I TASR

Slovenskí zbrojári žiadajú minimálne 50-percentné zapojenie domáceho obranného priemyslu pri obstarávaní obrnených vozidiel. Prostredníctvom Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu (ZBOP) SR reagujú na zverejnenie zámeru vlády.


"V súčasnosti je zapojenie domáceho priemyslu stanovené na 40 percent, no naďalej žiadame, podobne ako v rámci pripomienkového konania, aby podmienkou podpísania zmluvy s víťazným dodávateľom bolo zapojenie slovenských spoločností vo výške aspoň 50 percent," potvrdil prezident ZBOP Tibor Straka.

Upozornil, že zapojenie domáceho obranného priemyslu by prinieslo nielen oživenie strojárenského priemyslu, ale tiež stovky nových pracovných miest v regiónoch, ako aj obrovský prínos do HDP. "S výrobou na Slovensku sa vytvorí aj reťazec subdodávateľov a logistiky, ktorá vytvorí ďalšie pracovné miesta. Pri zachovaní časti alebo celej výroby na Slovensku môžeme tiež hovoriť o výrobnej a servisnej nezávislosti Slovenska, čo je pre našu krajinu ďalšia z výhod," dodal Straka.
Náklady na nákup výzbroje presahujú dve miliardy

Ministerstvo obrany (MO) SR plánuje nakúpiť 152 pásových obrnených vozidiel a 76 kusov bojových obrnených vozidiel, predpokladané náklady prekračujú dve miliardy eur s DPH. Zámer schválil v stredu (8. 9.) kabinet. Obstarávanie sa má uskutočniť formou vláda - vláda. Rezort obrany podľa slov svojho šéfa Jaroslava Naďa (OĽANO) plánuje uskutočniť čo najväčšiu súťaž, ktorá má generovať najlepšiu ponuku. Jednou zo súťažných podmienok bude aj zapojenie slovenského zbrojárskeho priemyslu, minister avizoval minimálne 40-percentné zapojenie. Nová technika je nevyhnutnou modernizáciou Ozbrojených síl, vychádza zároveň z medzinárodných záväzkov SR.