"Prepáč, ale tvoje konanie je obludné!" píše Kyselovi jeho bývalý šéf

Otvorený list, ktorý poslal JUDr. Jaroslav Kozolka, LL.M., MBA, svojmu kolegovi JUDr. Petrovi Kyselovi zverejnil na sociálnej sieti Fedor Flašík. V komentároch Flašík nechal orgánom činným v trestnom konaní odkaz: "Ešte poznámka pre OČTK. Len to zdieľam, nie som autor." 


"Milý kolega JUDr. Peter Kysel," oslovuje v úvode listu Kozelka svojho kolegu. Zároveň sa ospravedlňuje za otvorený list ..."súc si vedomý toho, že by som mohol byť za svoj názor postihovaný...". Kozolka otvorený list zasiela Kyselovi ohľadom trestnej veci v ktorej bol pôvodne obvineným Vladimír Pčolinský. Ako píše, nielen po ľudskej, ale predovšetkým po odbornej stránke nemôže byť ľahostajným.

List Jaroslav Kozolka adresuje nielen Petrovi Kyselovi, ale aj ostatným prokurátorom. Priznáva, že vyšetrovací spis, ktorý sa konkrétne týka Vladimíra Pčolinského nikdy nedržal v ruke, nemá ho naštudovaný, ale vyjadruje sa k nemu ako bývalý Kyselov nadriadený, ako bývalý vojenský obvodný prokurátor v Bratislave, ktorý je v súčasnej dobe prokurátorom trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, ktorému ročne rukami prechádzajú desiatky trestných spisov, v ktorých oprávnené osoby podali mimoriadny opravný prostriedok. "Ide o návrh na zrušenie právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní podľa § 363 ods. 1 a nasl. Trestného poriadku," píše.

Matovič: Sulík si výrokmi odporuje
V relácii K veci na Rádiu Slovensko minister financií I. Matovič povedal, že ak bude chcieť strana Sloboda a Solidarita (SaS) ministerstvo spravodlivosti, bude sa musieť niečoho vzdať, uvádza sa v denníku SME. Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Ivan Mihale

Prokurátor urobí chybu a miesto toho, aby sa ju snažil napraviť, robí presný opak

Podľa Kozolka na právny názor má právo tak, ako všetci ostatní prokurátori aj Peter Kysel. Čo podľa neho v poriadku nie je, že v prípade, ak prokurátor urobí chybu, miesto toho, aby sa ju snažil napraviť, robí presný opak. "A naviac to vyzerá, že na to využívaš aj médiá," zdôrazňuje. "

Kozolku, ako to vyplýva z otvoreného listu, šokovalo stanovisko Úradu špeciálnej prokuratúry zo dňa 31.08.2021. Konštatuje sa v ňom, že vyšetrovateľ Policajného zboru, ktorý predmetnú trestnú vec vyšetruje, už dňa 30.08.2021, teda pred vydaním rozhodnutia o mimoriadnom opravnom prostriedku, predložil na Úrad špeciálnej prokuratúry návrh na podanie obžaloby. "A ty, si už pripravoval obžalobu," píše.

Most-Híd žiada G. Gyimesiho stiahnuť novelu o smerníkoch v menšinovom jazyku
Mimoparlamentná strana Most-Híd vyzýva poslanca Národnej rady (NR) SR Györgya Gyimesiho (OĽANO) stiahnuť návrh novely zákona o používaní jazykov národnostných menšín, ktorou sa má zaviesť možnosť označiť šípové smerníky v obciach aj v menšinovom... Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Kozolka si vôbec nie je si istý, či Kysel postupoval nezaujate a v súlade so zákonom

"Ako môže vyšetrovateľ Policajného zboru predložiť dozornému prokurátorovi návrh na podanie obžaloby, keď prípravné konanie nie je ukončené? Pýta sa v otvorenom liste bývalý nadriadený Kysela.

"Pripomínam, že vyšetrovateľ Policajného zboru podáva návrh na podanie obžaloby spolu s vyšetrovacím spisom. A to až vtedy, keď už bolo vyšetrovanie zákonným spôsobom ukončené. A s vyšetrovacím spisom sa oboznámili všetky oprávnené osoby, medzi nimi aj obvinený," vysvetľuje Kozolka.

"Ty si neuvedomuješ, že súčasťou vyšetrovacieho spisu musí byť aj vybavenie mimoriadneho opravného prostriedku podľa § 363 ods. 1 a nasl. Trestného poriadku, uplatneného v prípravnom konaní, ktorým je buď uznesenie o zrušení právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní alebo upovedomenie o odložení návrhu? Ako si mohol pripravovať obžalobu bez vedomosti o spôsobe vybavenia mimoriadneho opravného prostriedku? Neuvedomuješ si, že návrh na podanie obžaloby môže byť podaný až vtedy, keď je rozhodnuté o všetkých námietkach zaujatosti? A o návrhoch na doplnenie vyšetrovania?" pýta sa ďalej.

Kozolka v otvorenom liste oznamuje Kyselovi, že z jeho postupu, keď dopredu pripravoval obžalobu bez toho, aby sa vyšetrovateľ Policajného zboru vysporiadal so všetkými otázkami, na ktoré Kozolka v otvorenom liste poukázal, vôbec nie je si istý, či Kysel postupoval nezaujate a v súlade so zákonom.

5,4 milióna eur je na pápeža málo, vláda odobrila ďalšie milióny
Na zabezpečenie návštevy pápeža Františka na Slovensku pôjde ďalších 2,2 milióna eur. Tento návrh odobrila vláda v stredu na svojom on-line zasadnutí. Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Jaroslav Kozolka hodnotí postup Petra Kysela ako obludnosť

Z anonymizovaného uznesenia, ktoré zverejnila na svojej internetovej stránke Generálna prokuratúra Slovenskej republiky dňa 02.09.2021 o zrušení nezákonných rozhodnutí, ktoré vydal Peter Kysel, podľa Kozolku vyplýva obrovské množstvo pochybení. Či už hmotnoprávneho, tak aj procesnoprávneho charakteru. "Je to až neskutočné, koľko závažných i menej závažných chýb ste sa s vyšetrovateľom Policajného zboru v predmetnej trestnej veci dopustili. A Ty si ich ako dozorový prokurátor nevidel? Ty si necítil potrebu postupovať zákonne, čo je Tvoja základná povinnosť ako dozorového prokurátora? Z akého dôvodu si rezignoval na dozor nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní? Prepáč, ale to je obludné," odkazuje bývalý nadriadený Kyselovi.
Zneužil médiá na zbavovanie sa osobnej zodpovednosti

"Namiesto toho, aby si prijal zrejme mimoriadne nepríjemné rozhodnutie a zabezpečil, aby k takejto situácii viac nedošlo a aby bola vo veci zjednaná náprava, si prepáč, že to tak píšem, zneužil médiá na zbavovanie sa osobnej zodpovednosti. S poľutovaní konštatujem, že si zašiel ešte ďalej, keď si začal spolu so svojimi kolegami z Úradu špeciálnej prokuratúry spochybňovať správnosť a zákonnosť rozhodnutia generálneho prokurátora Slovenskej republiky. Nakoľko námestník generálneho prokurátora Slovenskej republiky rozhodoval v zastúpení generálneho prokurátora Slovenskej republiky," píše Kozolka.

Kolíková môže prísť o flek. Matovič tvrdí, že kreslo patrí strane Za ľudí a nie SaS
Ak chce Sloboda a Solidarita (SaS) ministerstvo spravodlivosti s jej členkou Kolíkovou, bude sa musieť niečoho vzdať, povedal Igor Matovič v relácii K veci na Rádiu Slovensko. Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Gabriel Matta

Aj pričinením Kysela došlo k situácii, že politická moc si uzurpuje zasahovanie do trestného konania

Pre Kozolku je neprijateľné, aby sa ktorýkoľvek dozorový prokurátor ktorejkoľvek súčasti prokuratúry zbavil svojej zodpovednosti za výkon dozoru nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní tým, že pripúšťa nezákonný postup v prípravnom konaní. A tým, že sa vyhovára na rozhodnutia súdov. A očakáva, že súdy neskôr rozhodnú, či bola obžaloba dôvodná, alebo nie. "Teba netrápi, že by obvinený po podaní obžaloby mohol byť nezákonne držaný vo väzbe?" Pýta sa.

V závere otvoreného listu konštatuje, že aj pričinením Kysela došlo k situácii, že politická moc si uzurpuje zasahovanie do trestného konania tým, keď podľa mediálnych výstupov chce zrušiť mimoriadny opravný prostriedok - zrušenie právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní. Chce ukrátiť obvinených o mimoriadne dôležité právo na preskúmanie zákonnosti rozhodnutí v prípravnom konaní. A prosí Petra Kysela, aby sa skúsil zamyslieť nad obsahom otvoreného listu, ktorý mu ako bývalý nadriadený, ale nielen ten, posiela.

Za seba a hlavne za moc - trosky hnutia "Za slušné Slovensko" rozdávajú rany
Obrovská predvolebná lož defiluje pred občanmi svoje trápne finále. Nehanebné, nechutné, podlé, ale stále zištné. "Za ľudí" zahodili svoje ušpinené politické trenky a v plnej nahote nám predvádzajú striptíz zo zvyškov morálky. Projekt "Za ľudí" sa... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Ivan Brožík