Toto je vážne! "Musíme informovať o tom, o čom Lipšic informovať nebude," hovorí Robert Fico
07 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Musíme informovať o tom, o čom Lipšic informovať nebude. Toto je totálny koniec právneho štátu," povedal Fico. Kaliňák spomenul, že presne kvôli takýmto rozhodnutiam, nezákonným, ovplyvneným, manipulovaným, zomrel človek. Nie hocijaký. Zomrel generál, ktorý pomohol vyšetriť veľmi vážne kauzy na Slovensku.


Na tlačovej konferencii strany SMER - SD sa k panike na NAKA a Špeciálnej prokuratúre (ŠP) vyjadrili Róbert Fico, predseda strany SMER SD, Róbert Kaliňák, bývalý minister vnútra a člen strany SMER SD, Igor Melicher.

Fico okrem vlastných myšlienok prečítal aj časť uznesenia Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky (GP SR), na základe ktorého bolo zrušené obvinenie Vladimíra Pčolinského, bývalého riaditeľa SIS. "Musíme informovať o tom, o čom Lipšic informovať nebude. Toto je totálny koniec právneho štátu," povedal Fico.
Nie je možné mlčať

Podľa Fica môžeme hovoriť o masívnom porušovaní zákonov, o podozrení zo zneužívania právomoci verejných činiteľov. "Chápeme paniku, ktorá momentálne je v radoch NAKA, aj v radoch ŠP, pretože sa blíži doba, keď títo ľudia budú čeliť a zodpovedať sa za skutky, ktoré spáchali v súvislosti s medializovanými kauzami," povedal. V nich podľa Fica nešlo o nič iné, len obviniť nevinných ľudí, ktorí sú spojení s opozíciou. A dostať ich do väzenia.

Rozhodnutie GP SR bolo vydané na základe paragrafu 363 Trestného poriadku. ŠP chce podľa Fica vyvolávať pocit, že sa tu niekto definitívne zbláznil. A je to iba zo strachu, ktorý podľa Fica, Lipšic a spol. majú. "Zo správy SIS na neverejnom rokovaní NR SR vyšli hrozné veci. Že sa manipulujú trestné konania, že sa udavači motivujú, že sa s nimi pracuje. A dostávajú pokyny, čo majú hovoriť," hovorí Fico.

Lipšic dostal od právnych zástupcov Haščáka poriadnu príučku
„Haščák a Mecom,“ príspevok, v ktorom reagoval Daniel Lipšic na obvinenia Roberta Fica. Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Objem a kvalita dôkazov, ktoré má SIS o tom, že sa manipuluje s trestnými činmi je podľa Fica obludná

Informuje, že poslanci NR SR postavili Aláčovi jednoduchú otázku. "To, čo tu je napísané v tejto správe, ktorá bola práve prečítaná, máte podložené dôkazmi? Aláč odpovedal, že SIS má k dispozícii také dôkazy, ktoré sú okamžite procesne použiteľné," ozrejmuje Fico. Objem a kvalita týchto dôkazov je podľa neho tak obludná, že dostali obrovský strach. A hlavne vtedy, keď bol zriadený špeciálny tím na Úrade inšpekčnej služby na MV SR, aby vyšetril, či sú tvrdenia SIS pravdivé.

"Prvé čo urobili, zrušili zásah," povedal Fico. Upozorňuje, že postup vyšetrovateľky bol v súlade so zákonom. Ale kroky, ktoré voči nim vyšetrovateľom boli urobené, smerovali k zatvoreniu Santusovej. Dokonca, podľa Fica aj proti SIS a riaditeľovi NBÚ, pretože sa preverujú bezpečnostné previerky.

Maroš Žilinka odpovedá na otvorený list šéfredaktorom Denníka SME, Aktuality a Denníka N
Generálny prokurátor Maroš Žilinka odpovedá na sociálnej sieti na otvorený list šéfredaktorom Denníka SME, Aktuality a Denníka N. Ten bol zverejnený 3. septembra a prezentovaný v mnohých ďalších médiách. Žilinka v odpovedi konštatuje, že z ich... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Trestné stíhanie malo byť začaté svojvoľne

Fico cituje z rozhodnutia GP SR : "Toto uznesenie, ktoré bolo zrušené, je iba kombináciou všeobecných indícií, ktoré nie sú konkretizované. Ide o paušálne domnienky a hypotézy vyšetrovateľa, ktoré vychádzajú z kolektívnej prezumpcie neviny všetkých príslušníkov úradu SIS. A Úradu inšpekcie a ďalších orgánov. Nie je jasné, ako sa mal skutok stať. Nie je možné svojvoľne začať trestné stíhanie a vymýšľať si skutkové okolnosti o bližšie nestotožnených osobách, majúcich vzťah k SIS. A doposiaľ nestotožnených príslušníkov Úradu inšpekčnej služby, atď."

Svojvoľné začatie trestného stíhania? Že toto Lipšic podpísal? Svojvoľne začali trestné stíhanie? Pýta sa Fico. "Svojvoľne začali trestné stíhanie, vletel do toho špeciálny prokurátor a ako hovorí GP, účelovo sa stal dozorným prokurátorom Lipšic, aby to mal pod kontrolou," konštatuje Fico. Špeciálna prokuratúra tam podľa Fica nemala čo robiť, dozorným mal byť všeobecný prokurátor. Dokonca ani vyšetrovateľ NAKA podľa neho nemal právo začať takéto konanie, lebo to vyšetrovanie patrilo všeobecnej polícii, ktorá mala o tejto veci rozhodnúť.

Pre Boha!V akom štáte to žijeme, ak NAKA svojvoľne zahajuje stíhanie, ktoré jej musí zrušiť GP – uznesenie generálneho prokurátora v plnom znení
Pre Boha!V akom štáte to žijeme ak NAKA svojvoľne zahajuje stíhanie, ktoré jej musí zrušiť GP. V pos­led­ných dňoch sa za­ča­la viesť na po­li­tic­kej, no­vi­nár­skej ako aj od­bo­rnej úrov­ni dis­ku­sia o us­ta­no­ve­ní § 363 Tr. por. a to v tom... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ Právne listy

Žilinka by mal s Lipšicom urobiť poriadok

"Nie sme proti, ale musia to robiť zákonne. Lipšic odsúhlasil svojvoľné vyšetrovanie. A nanominoval sa ako dozorný prokurátor. Fico upozorňuje, že napriek poukázaniu GP SR o pochybeniach, že bolo obvinenie v rozpore so zákonom, že vec bola pridelená nepríslušným orgánom, že sa vôbec nedá zistiť, v čom spočíva trestná činnosť, má Lipšic odvahu nesúhlasiť s postojom GP SR. "Smiešne," hovorí Fico. "On nesúhlasí. Zajtra vykopnú dvere Santusovej, riaditeľovi NBÚ?" Pýta sa. "Zneužívajú, krivia, len preto, že plnia politické pokyny. Ale ak takto má vyzerať spravodlivosť, tak je situácia vážna. A GP SR by mal s Lipšicom urobiť poriadok," dodáva v závere Fico.


Presne kvôli takýmto rozhodnutiam, nezákonným, ovplyvneným, manipulovaným, zomrel človek

"Presne kvôli takýmto rozhodnutiam, nezákonným, ovplyvneným, manipulovaným, zomrel človek. Nie hocijaký. Zomrel generál, ktorý pomohol vyšetriť veľmi vážne kauzy na Slovensku," povedal v úvode Robert Kaliňák.

Zdôrazňuje, že spoločnosť sa nedá očistiť tak, že sa porušujú zákony! "Akokoľvek by to chceli, akokoľvek budú umlčiavať svedkov. Spravodajská hra? Veď nech to dokážu," hovorí. A pripomína slová Romana Mikulca, ktorý tvrdil, že inšpekcia bude vyšetrovať a bude mať rozviazané ruky.

Kiskov poradca Baťo sa vysmieva zo slobodnej voľby v očkovaní. „My ass“ píše po anglicky
Ďalší príspevok Kiskovho bývalého poradcu na sociálnej sieti „na úrovni“. Koniec koncov, pri manželovi Baťovej zo ŠÚKL sme si už zvykli. V preklade znamená Baťova reakcia na slobodnú voľbu, niečo ako „mám ju v r..i“. Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Petra Demková

Kto je aspoň trochu zodpovedný, dá ruky preč

"Zrejme nastal čas, kedy sa sumarizovali dôkazy. A keď zrazu bolo potrebné vykonať zásah voči svedkom a obvineným z krivých výpovedí, prichádza pokyn na zastavenie policajnej akcie, aby mohli svedkovia utiecť. " hovorí Kaliňák

"Stále si myslíte, že to nie je pravda?" Pýta sa. "Prečo chce zastaviť podozrenia v úvode? Lebo sa bojí?" Kládol Kaliňák otázky na zamyslenie.

"Máme niekoľko obetí tohto nezákonného konania a každý kto je aspoň trochu zodpovedný, dá ruky preč. Niekto zaútočil na GP že zmarila spravodlivosť. Nemusia mať všetci novinári právnické vzdelanie, ale nikto nemôže byť stíhaný z nezákonných dôvodov. A jediný kto nad tým drží ruku, je generálny prokurátor! Povedal v závere Robert Kaliňák.

Vojenský korešpondent: "Najväčší problém pri evakuácii z Afganistanu je vláda USA a nie Taliban"
07 | 09 | 2021 | Diana Zaťková