Vojenský korešpondent: "Najväčší problém pri evakuácii z Afganistanu je vláda USA a nie Taliban"
07 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Americkí velitelia zodpovední za evakuáciu opustili uprostred chaotického odchodu z Afganistanu desiatky amerických občanov pri bránach kábulského letiska, uviedol pre RT americký vojnový korešpondent a bývalý vojak špeciálnych síl Michael Yon.




V nedeľu bol náčelník štábu Bieleho domu Ron Klain nútený uznať, že asi 100 Američanov stále zostáva v turbulentnej krajine. A je to už týždeň po termíne 31. augusta, keď Bidenova administratíva ukončila evakuácie.
Opustila ich vlastná armáda

Bývalý vojak špeciálnych síl, novinár Michael Yon, ktorý patril medzi dobrovoľníkov pomáhajúcich pri leteckej preprave Američanov z Afganistanu, poskytol niektoré znepokojujúce podrobnosti o tom, ako držiteľov amerických pasov opustila ich vlastná armáda.


Dňa 30. augusta členovia Talibanu doručili matku s tromi deťmi a ďalších 45 amerických občanov pred brány kábulského letiska. Na letisku ich čakali tri civilné lietadlá, ktoré zaplatili dobrovoľníci.

G7 pozýva Rusko a Čínu na stretnutie o Afganistane. "Ujasnite si, čo vlastne chcete," odkazujú Rusi
07 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


"Mali sme ešte čas dostať ich odtiaľ ... ale americká armáda nepustila na základňu ani civilných Američanov s pasmi ..." povedal Yon. Média tiež vyhodili z letiska, takže už nezostal nikto, kto by zaznamenal, čo sa deje, dodal.

Podľa Yona bojovníci z jednotky špeciálnych operácií Talibanu Badri 313, ktorí strážili letisko, uviedli, že prepustia Američanov cez brány, ak si ich príde vyzdvihnúť americká armáda alebo aspoň zatelefonujú a vydajú príkaz na ich prepustenie.
Vláda USA klame

Yon vysvetľuje, že zavolal všetky svoje kontakty v ozbrojených silách, aby sa skupina dostala dovnútra a oslovil osoby zodpovedné za evakuáciu, aby ich presvedčil, aby otvorili brány a nechali Američanov nastúpiť do lietadiel.

Taliban pozval Rusko, Čínu a ďalších na slávnostné oznámenie novej vlády
Taliban, ktorý sa ujal moci v Afganistane, pozval niekoľko krajín vrátane Ruska, aby sa zúčastnili na podujatí venovanom oznámeniu zloženia novej afganskej vlády, povedal zástupca skupiny, ktorého meno nebolo zverejnené, pre televíznu stanicu... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Ivan Mihale


"Armáda ich však jednoducho nepustila. Armáda z toho, samozrejme, vinila ministerstvo zahraničných vecí,” uviedol. Podľa Yona v tom čase vláda informovala verejnosť, že všetci Američania, ktorí sa zo zeme nedostali, sa nedostavili na letisko. Tvrdenia Bieleho domu a Pentagonu, považuje vojnový korešpondent za samé kraviny.
"Skvelá" práca

Z chaotickej situácie bol frustrovaný najmä jeden nemenovaný plukovník americkej armády so znalosťou evakuačného procesu, ktorý si s Yonom vymieňal správy. Plukovník napísal : „Áno, ku.va, opúšťame amerických občanov." Podľa Yona plukovník navrhol, aby autom prerazili bránu ale jeho nadriadení, bohužiaľ, nezdieľali tento sentiment.

Pred 80 rokmi sa začala blokáda Leningradu, jedna z najkrvavejších v dejinách
Bola to jedna z najdlhších a najkrvavejších blokád mesta v dejinách ľudstva. Každý deň v nacistami obkľúčenom Leningrade zomieralo viac ako 700 ľudí, ktorí boli vystavení nepredstaviteľnému utrpeniu – najmä hladu a chladu. "Keď sme uvideli trávu,... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Yon neskôr napísal list jednému z amerických veliteľov na letisku: "Vy ste opustil amerických občanov pred bránami letiska v Kábule. Tri prázdne lietadlá platené dobrovoľníkmi na nich čakali. Skvelá práca. Pravdepodobne dostanete veľa medailí."

"Našim najväčším problémom pri evakuácii ľudí je vláda USA. Nie je to Taliban. Viem, že to znie šialene ... V tejto chvíli nám stojí v ceste armáda a ministerstvo zahraničných vecí. Okrem toho, že ľudí opúšťame, nám teraz bránia ich dostať von,“ uzavrel Yon.

Izraelské bojové lietadlá znovu bombardujú južnú Gazu (VIDEO)
07 | 09 | 2021 | Diana Zaťková