Maroš Žilinka odpovedá na otvorený list šéfredaktorom Denníka SME, Aktuality a Denníka N
07 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odpovedá na sociálnej sieti na otvorený list šéfredaktorom Denníka SME, Aktuality a Denníka N. Ten bol zverejnený 3. septembra a prezentovaný v mnohých ďalších médiách. Žilinka v odpovedi konštatuje, že z ich strany došlo k porušeniu tlačového zákona, na dodržiavanie ktorého sami apelujú.


"V rozpore s povinnosťou vydavateľa periodickej tlače pri získavaní a šírení informácií, uvádzate nepravdivé a zavadzajúce informácie," píše Maroš Žilinka. A dodáva, že Generálna prokuratúra Slovenskej republiky nezvolala tlačovú besedu ako formát poskytovania informácií, ktorý by zakladal možnú účasť všetkých médií pôsobiacich na trhu.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky, ako uvádza v príspevku Žilinka, zvolala tlačovú besedu z dôvodu čo najefektívnejšieho informovania verejnosti. A zvolila formát vyhlásenia, ktorého sa zúčastnili akreditované štyri celoštátne televízie. A dve tlačové agentúry.

Súdy: Pokračuje proces s Dobroslavom T. v kauze Gorila
Pred samosudcom Okresného súdu (OS) Bratislava I pokračuje v utorok druhým dňom hlavné pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom T. v kauze Gorila. Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Zvolený formát zodpovedal danej téme

Žilinka vysvetľuje, že zvolený formát zodpovedal danej téme. "A tiež nemožnosti dopĺňať alebo meniť dôvody rozhodnutia, ktoré sú obsiahnuté v ich odôvodnení. Účasť štyroch celoštátnych televízií a dvoch tlačových agentúr, aj s ohľadom na aktuálnu situáciu, zabezpečovala relevantné pokrytie mediálneho priestoru pre informovanie verejnosti. Preto nevznikla potreba Vás a ani iné početné printové či online médiá o tomto vyhlásení osobitne informovať," zdôraznil.

V Pezinku pokračuje proces z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku
Pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom G. a bratislavským expolicajtom Ladislavom V. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku. Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Postup Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky je v súlade so zákonom

Postup, ako uvádza Maroš Žilinka v reakcii je v súlade s § 3 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači v platnom znení. Ako aj v súlade s § 15b zákona č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii v platnom znení.

"Nepravdivosť informácií, ktoré obsahuje „otvorený list“, zakladá legitímne právo na opravu. A na odpoveď podľa § 7 a § 8 zákona o periodickej tlači, na dodržiavanie ktorého sa odvolávate," píše.

"Váš „otvorený list“ obsahuje nepravdivé informácie o vylúčení médií či o údajnom selektívnom prístupe k novinárom s výzvou a odkazom na demokratické princípy. Opomenuli ste skutočnosť, že Generálna prokuratúra Slovenskej republiky bezprostredne pred poskytnutím vyhlásenia zabezpečila prostredníctvom TASR možnosť priameho prenosu pre všetky online média. Poznamenávam, že túto možnosť ste nevyužili," zdôrazňuje Maroš Žilinka.

"Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam, že Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa vyhýba odpovedať na nepríjemné otázky, pretože doposiaľ sme vždy bezodkladne reagovali na dopyty Vašich redaktorov, rovnako ako aj zástupcov iných médií," dodáva.

Nuly idú Žilinku lynčovať a Lipšica pochváliť (Peter Tóth)
Komentár Petra Tótha (Facebook / Ďateľ) Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Gabriel Matta

Verejnosť bola informovaná o trestnom konaní nadštandardným spôsobom

Žilinka vysvetľuje, že v danom prípade bola verejnosť informovaná o trestnom konaní nadštandardným spôsobom. A to v súlade s ustanovením § 6 Trestného poriadku, keď bola poskytnutá prvotná informácia o spôsobe a dôvodoch rozhodnutí s prísľubom zverejnenia ich úplného znenia v anonymizovanej forme, k čomu následne aj došlo na webovom sídle Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky. "Verejnosti bola tiež poskytnutá podrobná informácia o dôvodoch vydaných rozhodnutí, ktoré sú obsiahnuté v odôvodneniach zverejnených uznesení. A navyše bola verejnosť informovaná aj spoločným vyhlásením generálneho prokurátora Slovenskej republiky a jeho námestníka," dodal v závere stanoviska generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Bezcharakterné prasa na šesť? Lipšic
05 | 09 | 2021 | Aneta Leitmanová