ŠOKUJÚCE PRIZNANIE: Poslanec SaS Marián Viskupič je nezaočkovaný
06 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Poslanec SaS Marián Viskupič prekvapil, ba priam šokoval. Na sociálnej sieti sa priznal: "Som nezaočkovaný. Viem, je to nemoderné, ale je to tak. Som zmierený s tým, že pre mnohých som sa práve stal dezolátom, tupelom či nezodpovedným. Zároveň sa však snažím zdravo žiť, starám sa o svoju imunitu a mám rád život." 


Poslanec Marián Viskupič z liberálnej strany, ktorá je súčasťou koalície, na sociálnej sieti zverejnil priznanie, že je nezaočkovaný. Uvedomuje si narážky, ktorým bude musieť čeliť, a zrejme sa stane pre mnohých dezolátom a tupelom, ale je s tým zmierený. O svoju imunitu sa stará, žije zdravo, má rád život a poďakoval sa za akceptáciu inakosti, ktorá je podľa neho ukážkou toho, že je liberál.
Byť nezaočkovaný prináša určité riziko, byť zaočkovaný tiež prináša určité riziko

Viskupič zdôraznil, že každý denne čelí určitému riziku, že sa nám niečo prihodí. Či už vlastnou vinou alebo cudzím zavinením a ako príklad uvádza cestu autom. "Napriek tomu takmer všetci denne sadáme do áut. Aj dostať obyčajnú chrípku prináša určité riziko komplikácií. Dostať koronu tiež znamená jasne popísané riziko komplikácií," píše. Myslí si, že život je jednoducho nebezpečný a COVID-19 ani zďaleka nie je jediné riziko, ktorému musíme čeliť. "Je potrebné ho rešpektovať, ale korona nemôže riadiť náš život. Musí byť len jeho súčasťou. Rozdelenie spoločnosti a rôzne obmedzenia majú tiež výrazný negatívny dopad na psychické i fyzické zdravie ľudí i ekonomiku," vysvetľuje.

Viac ako 400 signatárov výzvy právnikov nesúhlasí s Kolíkovou. Zastali sa Žilinku
Viac ako štyristo signatárov nedávnej výzvy Právnici spolu za právny štát vyjadrilo nesúhlas s návrhom na zúženie kompetencií generálneho prokurátora, ktorý obhajuje Kolíková a viacerí členovia vládnej koalície. Čítať ďalej
05 | 09 | 2021 | Peter Sulek

Rozhodnutia často nie sú riadené výlučne faktami

Podľa Viskupiča rozhodnutia o opatreniach nevychádzajú výlučne z faktov, ale sú podriaďované túžbe po jednom jedinom riešení. "Mnohí sa boja priznať, že existujú viaceré možné rozhodnutia a riešenia. Inak mi totiž nevychádza rovnica, že ísť na operáciu alebo cestovať sa s testom alebo prekonaním choroby dá. Ale ísť na istý druh podujatia s testom či po prekonaní sa nedá. Buď je testovanie nespoľahlivé, alebo má test výpovednú hodnotu. A keď som negatívny, riziko prenosu choroby pri dodržaní ďalších opatrení je minimálne. A to isté musí platiť aj pri ľudí, ktorí chorobu prekonali," píše.

Nad Remišovou sa zmráka. Ak odíde Kolíková k Sulíkovi, budú sa robiť zmeny vo vláde, avizuje Kollár
05 | 09 | 2021 | TASR

Zaočkovať sa musí byť slobodné rozhodnutie každého človeka

Viskupič je presvedčený, že cesta von z COVID-19 je vzájomný rešpekt. A rozhodnutie každého je potrebné rešpektovať. Poukazuje na to, že očkovanie nie je čarovným prútikom a aj keď prináša benefity v podobe ľahšieho priebehu, neočkovanie vie priniesť komplexnejšiu imunitu a viac chráni pred novými mutáciami vírusu dnes i v budúcnosti. Prekáža mu, že prirodzená imunita sa na mnohých akciách a podujatiach neberie do úvahy.
Zásadné delenie na očkovaných a neočkovaných je kontraproduktívne

Poukazuje na vytváranie neuveriteľných deliacich čiar medzi ľuďmi a delenie zo zdravotných dôvodov považuje za jednu z najhorších foriem diskriminácie. "Vnímanie nezaočkovaného ako chorého a jeho vyradenie z diania v spoločnosti je smutným obrazom dneška. Potrebujeme však dosiahnuť presný opak. Znovu spojiť spoločnosť. Potrebujeme sa znovu dokázať akceptovať v rôznorodosti," vysvetľuje. A priznáva sa, že sa rozhodol zostať nezaočkovaný aj preto, aby vnímal život a problémy ľudí aj z tejto strany. "A rozdiely cítim výrazne," dodáva v závere príspevku.

Dáta bez pátosu sa domáhajú verejnej diskusie so spevákom. Do debaty s odborníkmi sa nehrnú
A ľudia na sociálnej sieti im to dali pekne pocítiť. Voľakedy „hviezdy“ internetu, analytici z iniciatívy Dáta bez pátosu dnes strácajú kredit. Po ich sobotnom večernom príspevku na sociálnej sieti to začína vyzerať tak, že jediný, na koho si v... Čítať ďalej
05 | 09 | 2021