Benátkam hrozí do konca storočia nárast morskej hladiny o viac než jeden meter
03 | 09 | 2021 I TASR

Ak sa klimatická zmena výrazne nespomalí, do roku 2100 sa predpokladá zvýšenie morskej hladiny až o 120 centimetrov. Extrémny scenár počíta dokonca s nárastom hladiny až o 170 centimetrov.


Talianski vedci varovali, že Benátkam by v nadchádzajúcich desaťročiach mohlo hroziť zvýšenie morskej hladiny až o viac než jeden meter. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Štúdia publikovaná v odbornom časopise Natural Hazards and Earth System Science uvádza, že ak sa klimatická zmena výrazne nespomalí, do roku 2100 sa predpokladá zvýšenie morskej hladiny až o 120 centimetrov. Extrémny scenár počíta dokonca s nárastom hladiny až o 170 centimetrov.

Vedci varovali, že stúpajúca hladina mora musí byť urgentne  zohľadnená v územnom pláne Benátok.

Kolíková: Gorilu by som posúdila a je na mieste, aby tam stíhanie bolo
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) chce zúžiť sporné ustanovenie Trestného poriadku, paragraf 363, ktoré dáva možnosť Generálnej prokuratúre (GP) SR zrušiť obvinenie či trestné stíhanie. Nedávne využitie tejto kompetencie generálnou... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Protipovodňový systém nazvaný Mojžiš

Vlani v júli Benátky úspešne vyskúšali nový protipovodňový systém nazvaný Mojžiš (MOSE, akronym z talianskeho názvu  Modulo Sperimentale Elettromeccanico) pozostávajúci z 78 bariér, ktoré je v prípade potreby možné zdvihnúť pomocou natlakovaného vzduchu a vytvoriť tak hrádzu. Benátky má chrániť pred prílivovými vlnami siahajúcimi až do výšky troch metrov.

Vedci však tvrdia, že mesto by bariéry ochránili len vtedy, ak by zostali od roku 2075 po väčšinu roka zdvihnuté.

Hegerovi novodobý "zväzáci" činia propagandu na stredných školách
Už aj stredoškoláci robia "osvetu" v očkovaní. Asi nikoho neprekvapí, že skupinu mladých aktivistov, ktorí majú šíriť informácie a búrať mýty o vakcíne na stredných školách podporil aj premiér Eduard Heger. Do škôl majú rozdistribuovať letáky o... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Zuzana Koščová

Ohrozený ekosystém

Napriek tomu by to mohlo podľa expertov spôsobiť viac škody ako úžitku, pretože citlivý ekosystém benátskej lagúny by bol dlhodobým používaním bariér poškodený, čo by malo negatívne dôsledky pre miestne hospodárstvo.

Benátky v novembri 2019 zažili najhoršie záplavy za posledných vyše 50 rokov, keď hladina vody v lagúne vystúpila na 1,87 metra.

Štúdia vznikla v spolupráci univerzít v Benátkach a Lecce a talianskym inštitútom morskej biológie.