Advokáti podporujú Žilinku. Kolíkovej odkazujú, že je choré meniť zákony kvôli ich nepopularite
03 | 09 | 2021 I Peter Sulek
Advokátska komora sa postavila za GP Žilinku a Kolíkovej odkazujú, že meniť zákony len kvôli ich nepopularite nie je v poriadku. Ministerka totiž chce okresať kompetencie generálneho prokurátora.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková chce okresať kompetencie generálneho prokurátora Žilinku a upraviť paragraf 363. Jeho využitie v prípade Pčolinský považuje ministerka za nešťastné. Slovenskej komore advokátov sa však taký krok nepáči. Kolíkovej odkazujú, že meniť zákony len na základe toho, že sú nepopulárne, je neakceptovateľné.
Kolíkovej kroky odporujú ústavným princípom

Je neakceptovateľné uvažovať o zmene právnej normy iba z dôvodu zákonného, ale nepopulárneho rozhodnutia. Odporuje to ústavným princípom predvídateľnosti a stability právneho poriadku.

V stanovisku to uviedla Slovenská advokátska komora (SAK). Urobila tak v reakcii na snahu Kolíkovej a vládnej koalície zúžiť ustanovenie Trestného poriadku, paragraf 363. To dáva možnosť Generálnej prokuratúre (GP) SR zrušiť obvinenie či trestné stíhanie.

"Zmena akéhokoľvek právneho inštitútu motivovaná aktuálnou reakciou verejnosti na individuálne rozhodnutie je v rozpore s ústavným princípom predvídateľnosti a stability právneho poriadku," spresnila hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

Kolíková perlila v diskusii Denníka N. Ovláda vôbec slovenská ministerka spravodlivosti právo?
Na podujatí Denníka N, kde bol vstup povolený len očkovaným osobám, sa ministerka dotkla viacerých tém. Rozhovorila sa o R. Ficovi aj „bezrúškovému“ sudcovi Branislavovi Harabinovi. Vyjadrila aj svoj právny názor na povinné očkovanie. Ministrovi... Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Petra Demková

Kolíková proti právnemu štátu

Zdôraznila, že znižovanie dôveryhodnosti jednotlivých ústavných inštitúcií a ich predstaviteľov len preto, lebo plnením svojich zákonných povinností nenapĺňajú politické predstavy a očakávania, je neakceptovateľné.

"Inštitút zrušenia právoplatných rozhodnutí generálnym prokurátorom v prípravnom konaní v drvivej väčšine prípadov zvrátil nezákonnosť rozhodnutí prokurátorov, či už v prospech alebo neprospech obvinených. Systém bŕzd a protiváh prípravného konania je nevyhnutný pre zachovanie dôvery občanov v to, že Slovenská republika nie iba formálne, ale aj materiálne napĺňa základné atribúty právneho štátu," vysvetlila Donevová.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) chce zúžiť ustanovenie Trestného poriadku, paragraf 363. Nedávne využitie tejto kompetencie generálnou prokuratúrou považuje za nešťastné. Ministerka si myslí, že v medializovaných prípadoch týkajúcich sa exšéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského či kauzy Gorila by bolo lepšie, keby vo veci rozhodol súd, a to aj vzhľadom na štádium prípravy vznesenia obžaloby.

Kolíková nevie vybaviť zvýšenie 400 eurových platov na súdoch. Desiatky miliónov na budovu našla
„Neviem to vybaviť,“ povedala sudcom ministerka Kolíková, keď ju prosili o zvýšenie 400 eurových platov pre asistentky na súdoch. Situácia je pritom alarmujúca. Desiatky miliónov eur na budovu nového mestského mega-súdu pritom ministerka našla.... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Petra Demková