Z rozpočtu Afganistanu zo dňa na deň zmizlo 80 percent zdrojov
26 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

Banky a medzinárodné organizácie v súčasnosti prestávajú zasielať pomoc Afganistanu, ktorému sa pomaly míňajú financie, informuje portál RT. Z rozpočtu zo dňa na deň 80 percent zdrojov.


Za posledné dve desaťročia približne 80 percent rozpočtu Afganistanu financovali USA a ďalší medzinárodní darcovia. Teraz je všetko preč.

Minulý týždeň MMF rozhodol, že Afganistan už nebude mať prístup k svojim zdrojom vrátane viac ako 370 miliónov dolárov, ktoré mali doraziť neskôr v tomto mesiaci.

Bidenova administratíva tiež oznámila, že aktíva afganskej centrálnej banky v USA nebudú sprístupnené Talibanu. Podľa médií a bývalých afganských predstaviteľov USA zmrazili aktíva patriace centrálnej banke krajiny vo výške takmer 9,5 miliardy dolárov.

G7 má „obrovský vplyv“ na Taliban, tvrdí britský premiér Johnson
Skupina G7 dosiahla „dohodu“ s Talibanom, uviedol britský premiér Boris Johnson. Dodal, že „podmienkou číslo jeden“ je, aby militanti umožnili bezpečný odchod tým, ktorí sa chcú 31. augusta dostať z Afganistanu, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 08 | 2021 | Lukáš Leca


Nemecko, jeden z najväčších darcov Afganistanu, taktiež tento rok zastavilo rozvojovú pomoc vo výške 500 miliónov dolárov. Iní pohrozili, že urobia to isté. EÚ prisľúbila v nasledujúcich štyroch rokoch 1,4 miliardy dolárov na dlhodobú a núdzovú pomoc, ale v súčasnosti tieto prostriedky pozastavila.

Nie je to ľahké rozhodnutie. Zastavenie pomoci bude mať, samozrejme, vplyv na schopnosť Talibanu vládnuť, ale bude mať tiež veľký vplyv na civilné obyvateľstvo. Podľa Medzinárodného záchranného výboru potrebuje humanitárnu pomoc približne 18,4 milióna ľudí.

Maďarsko plánuje spustiť výrobu vakcíny Sputnik V v roku 2022
Maďarsko má v pláne začať s domácou výrobou ruskej vakcíny Sputnik V budúci rok. Uviedol to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po stretnutí s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 08 | 2021 | Lukáš Leca