Fatálna diplomacia a geopolitika: Západ klamal sám seba (Alexander Rahr)
26 | 08 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Alexander Rahr (The Epoch Times)


Hororovým scenárom pre západ je spojenectvo Číňanov a Rusov s protizápadným orientom, ku ktorému sa pridá čoraz silnejšia regionálna mocnosť Irán. NATO utrpelo jednu z najhorších historických porážok, tvrdí expert na východnú Európu Alexander Rahr.



Žalostné zlyhanie

USA, NATO, EÚ a západ v Afganistane žalostne zlyhali. Ústup z Hindúkušu a následná katastrofa sú porovnateľné s potupnou porážkou USA vo Vietname pred polstoročím. Kým Európa bude musieť ešte dlho žiť s priamymi dôsledkami neúspešnej vojenskej misie v Afganistane, a teraz sa musí obávať nielen novej vlny utečencov, ale aj zvýšeného nebezpečenstva terorizmu, vedúca mocnosť USA, sa stiahla za Veľkú mláku.
Vákuum vyplnili Čína, Rusko a islamistické sily

Stiahnutie západu z Afganistanu opäť ukazuje, že unipolárny západný poriadok, ktorý vznikol po rozpade Sovietskeho zväzu pred 30 rokmi, sa končí. Multipolárny svetový poriadok je realitou. Vákuum, ktoré západ na Blízkom východe zanechal, veľmi rýchlo vyplnia Čína, Rusko a obnovujúce sa islamistické sily.
Európski spojenci nemajú inú možnosť ako naďalej nasledovať Washington

USA urobili strategickú voľbu. Európski spojenci nemajú inú možnosť ako naďalej nasledovať Washington. Amerika sa odteraz sústredí na utlmovanie Číny a Ruska - dvoch hlavných súperov v boji o zachovanie prozápadného svetového poriadku. Nebezpečenstvo islamizmu, vznik nového "Islamského štátu" na Blízkom východe, hodnotia USA ako druhoradé.
Hororový scenár

Hororovým scenárom pre západ je spojenectvo Číňanov a Rusov s protizápadným orientom, ku ktorému sa pridá čoraz silnejšia regionálna mocnosť Irán. NATO utrpelo jednu zo svojich najhorších historických porážok. Formovacou silou v Afganistane bude Šanghajská organizácia spolupráce (Shanghai Cooperation Organisation – SCO), v ktorej dominuje a určuje agendu Rusko. Jej členmi sú štáty Strednej Ázie, Čína, India, Pakistan a ako pozorovatelia Irán a Turecko.

Tieto krajiny v zásade predstavujú novú Euráziu, ktorú západ vždy ignoroval. SCO sa môže spoliehať na vojenskú zložku Eurázijskej únie - Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (Collective Security Treaty Organisation – CSTO), ktorej členom Čína nie je a ktorá je v súčasnosti hlavnou ochranou štátov Strednej Ázie pred islamistickou hrozbou.

Katastrofe sa dá predísť, ak sa západ po zahojení rán vráti k reálnemu strategickému geopolitickému mysleniu. Zdá sa, že v tejto chvíli ovplyvňuje debakel v Afganistane európsku vnútornú politiku viac než čokoľvek iné. Na tvárach politikov, najmä nemeckých, nemožno prehliadnuť strach z opakovania migračnej krízy z roku 2015.

OSN: Máme vierohodné správy o popravách vykonávaných Talibanom a porušovaní práv žien
24 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Západ klamal sám seba

Logickejšie by bolo konštruktívne predchádzanie krízam na Blízkom východe. Bezpečnostná situácia je neistá. Afganistan nie je jediným štátom v regióne, ktorý by mohol skončiť ako zlyhávajúci štát alebo nový kalifát. Týmto smerom sa uberajú aj Sýria, Líbya, Jemen a Irak. Západ podporou arabských revolúcií prispel k destabilizácii arabského sveta a teraz musí uznať, že jeho diplomacia orientovaná výlučne na liberálne hodnoty bola osudná. Západ klamal sám seba, keď veril, že sa vždy môže zapáčiť celému svetu svojou "lepšou morálkou".
Geopolitická spolupráca

NATO a EÚ sa teraz už nebudú môcť vyhýbať bezpečnostnej spolupráci s SCO a  CSTO. Spoliehať sa len na posilnenie stratégie EÚ v Strednej Ázii už nefunguje. EÚ a NATO potrebujú nový prístup ku geopolitickej spolupráci so všetkými konštruktívne zmýšľajúcimi regionálnymi mocnosťami okolo ohniska napätia v Afganistane. Predovšetkým s Ruskom a štátmi Strednej Ázie. Spolupráca s Čínou a Iránom bude nepredstaviteľná. Ide o boj proti spoločnému nepriateľovi – vzkriesenému islamizmu. Spoliehať sa výlučne na Pakistan ako budúcu poriadkovú silu v Afganistane, ako to požadujú Američania a poprední politici EÚ, by bolo ako nechať líšku strážiť kurník.

Kancelárka Merkelová chystá do Moskvy. Namiesto toho, aby sa zaoberala konfliktom na Ukrajine, a teda konfliktom medzi východom a západom, mala by sa zamerať na nový konflikt medzi severom a juhom. Ak to nepochopí, jej nástupca v úrade kancelára bude musieť situáciu prehodnotiť.

Ak sa západ úplne stiahne zo Strednej Ázie, Čína sa o niekoľko rokov stane novou superveľmocou na Blízkom východe, konštatuje na záver svojho komentára Alexander Rahr v The Epoch Times.

O autorovi: Prof. Alexander Rahr je považovaný za jedného z najskúsenejších historikov východnej Európy; je politológ a publicista. Je vedúcim pracovníkom Inštitútu pre medzinárodnú politiku WeltTrends v Postupime a vedúcim projektov Nemecko-ruského fóra. 

G7 má „obrovský vplyv“ na Taliban, tvrdí britský premiér Johnson
Skupina G7 dosiahla „dohodu“ s Talibanom, uviedol britský premiér Boris Johnson. Dodal, že „podmienkou číslo jeden“ je, aby militanti umožnili bezpečný odchod tým, ktorí sa chcú 31. augusta dostať z Afganistanu, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 08 | 2021 | Lukáš Leca