Deti v školách by sa nemuseli testovať, nič hrozné by sa nestalo, tvrdí imunológ Václav Hořejší
26 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Prázdniny sa blížia ku koncu a ľudia premýšľajú nad tým, ako to bude vyzerať začiatkom septembra. Niektorí majú obavy, že väčšia kumulácia predovšetkým školákov a tých, ktorí sa vracajú po letných dovolenkách do zamestnania, môže stáť za nárastom nakazených a priniesť zhoršenie epidemickej situácie. To si však nemyslí český profesor imunológie Václav Hořejší, píše portál ŽVČ.


S návratom školákov do lavíc a zvýšeným pohybom ľudí vzniká otázka, či sa riziko šírenia vírusu SARS-CoV-2 v spoločnosti zvýši alebo sú obavy niektorých odborníkov zbytočné.

"Myslím, že riziko je nízke. Veľká väčšina - možno nad 90 percent ľudí zostáva chránená proti tej chorobe. Nie proti pozitivite, ale naozaj chorobe ako takej. Na tom veľa záleží. Vo svojom organizme máme, mimochodom, veľa vírusov, ktoré nám buď vôbec neškodia, alebo spôsobia napríklad nádchu alebo niečo také. Keby sme ich testovali citlivými metódami, ktoré sa dnes používajú, boli by sme všetci pozitívni. Pritom to nerobíme, pretože nie je dôvod - nespôsobujú nič vážne," vyjadril sa pre ŽivotvČesku.cz Václav Hořejš. Podotkol, že to nebude mať žiadne závažné následky.

Podľa neho by testy v školách ani neboli potrebné. "Dokonca si myslím, že by sa nič hrozné nestalo ani v prípade, že by sa v školách netestovalo. Len vtedy, ak by sa ukázalo, že sa epidémia začína zhoršovať - pribúdajú vážne prípady. Ja si toto môžem dovoliť hovoriť, pretože nemám zodpovednosť za prípadné dôsledky, kým ľudia vo vláde musia počúvať svoje odporúčacie orgány, ktoré to môžu s opatrnosťou radšej preháňať," uzavrel profesor imunológie.

Louis Uridel: Nosenie rúšok, trčanie doma, zatvorené obchody a vakcína „nenakopnú“ imunitu (VIDEO)
Opatrenia proti COVID-19 zatvorili mnohé prevádzky. Patrili medzi ne aj fitness centrá, kde sa podľa „odborníkov“ veľmi dobre šíril vírus. Nikto síce o tom nedal presvedčivé dôkazy či presné čísla, ale bralo sa to ako holý... Čítať ďalej
25 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik