Vyšetrenie smrti Jozefa Chovanca sa posúva vpred. Rekonštrukciu zásahu budú robiť v septembri
21 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Konečne! Belgické súdy a prokuratúra sa naveľa rozhýbali a vytýčili aspoň termín rekonštrukcie toho, čo sa udialo v osudný deň na letisku v belgickom meste Charleroi. Po zásahu letiskovej polície totiž zomrel Slovák Jozef Chovanec.


Belgičania si dlhé mesiace zo smrti Jozefa Chovanca nič nerobili, veci sa pohli až po tom, ako bolo vlani v auguste zverejnené video, ktoré zobrazovalo, čo sa so Slovákom dialo od zadržania až do jeho smrti. Ako informuje portál dnes24.sk, Belgičania konečne vytýčili aspoň termín rekonštrukcie jeho smrti.
Februárovú rekonštrukciu znemožnil COVID-19, uskutoční sa teda v septembri

Jozef Chovanec (†39) bol zatknutý 23. februára 2018. Podľa belgických médií sa na palube lietadla správal násilne, sotil do letušky, pretože si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Po tomto konflikte odmietol kapitán lietadla vzlietnuť, a tak bola privolaná letisková polícia. Chovanca odviedli policajti do záchytnej cely na letisku, kde si mal podľa pôvodných správ miestnej polície spôsobiť sám údermi zranenia. V úsilí upokojiť ho polícia musela údajne opäť zasiahnuť. Po tomto zásahu mal Chovanec utrpieť infarkt myokardu a previezli ho do nemocnice. Tam mal upadnúť do kómy, z ktorej sa už neprebral.

Manželka zabitého Slováka v Belgicku si myslí, že J. Chovanec zomrel už v cele
Zomrel J. Chovanec už v belgickej cele? Manželka Slováka, ktorý zomrel v Belgicku si myslí, že áno Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Veci sa však vyjasnili po tom, ako bol vlani v auguste zverejnený videozáznam z miestnosti, kam ho letisková polícia odviedla. Na záberoch je vidieť, ako na Chovancovi kľačali policajti vyše štvrť hodiny. Jedna z policajtiek pri tom dokonca hajlovala, kým jej kolegovia sa na tom smiali. Rekonštrukcia policajného zákroku na letisku v belgickom Charleroi bude 27. a 28. septembra.

O rekonštrukcii informoval denník The Brussels Times. Podľa právnej zástupkyne Chovancovej rodiny Ann Van de Steen sa rekonštrukcia pôvodne mala konať už vo februári, pre koronavírus ju však odložili. „Dúfame, že sa to už nebude odkladať, a že rekonštrukcia bude poslednou časťou vyšetrovania, pretože moji klienti sa obávajú, že sa všetko bude opäť odďaľovať,“ uviedla právna zástupkyňa  pre agentúru Belga. Dozvie sa rodina Jozefa Chovanca a aj slovenská verejnosť konečne pravdu?

Škandál! Slovák zavraždený hajlujúcimi Belgičanmi má pre nich hodnotu 1500 eur (VIDEO)
Druhý najvyšší predstaviteľ belgickej polície dostal disciplinárny trest vo výške 1500 eur za pochybenie policajných zložiek v prípade zabitia Slováka Jozefa Chovanca. Čítať ďalej
28 | 06 | 2021 | Peter Sulek