Guvernér NBS Kažimír má dnes vypovedať na polícii v súvislosti s korupciou a výpoveďami kajúcnikov
17 | 08 | 2021 I Tibor Sipos
Guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) dnes čaká výsluch na polícii v súvislosti s výpoveďami kajúcnikov, informuje Pluska.

Kažimír mal blokovať odklepnutie rozpočtu v rámci projektu eKasa, vypovedal kajúcnik František Imrecze. "Na konci roka 2017 alebo začiatkom 2018 ma oslovil dlhoročný kamarát Petra Kažimíra Miroslav Slahučka a požiadal ma o stretnutie,“ vypovedal Imrecze. Uviedol, že Kažimír žiadal províziu vo výške päž percent. Guvernér si túto čiastku údajne určil ako podmienku na schválenie rozpočtového opatrenia v súvislosti s eKasou. Tieto slová vraj potvrdil aj spomínaný Slahučka.

Bývalý šéf rezortu financií, kde pôsobil za vlády Smeru, sa s Brhelom zoznámil počas štúdia na vysokej škole. Okrem toho ich spája aj spoločnosť Pro Domo, ktorú vlastnil Kažimír s manželkou bývalého štátneho tajomníka Jozefa Brhela - Evou Brhelovou a dvoma ďalšími ľuďmi. Brhelova rodina mala zinkasovať cez 10 miliónov eur aj priamo na ministerstve financií, píše Pluska.

Všetky podozrenia voči Kažimírovi sú založené na výpovediach kajúcnikov. V súdnom procese s Dušanom Kováčikom sa ukázalo, že viacerí kajúcnici krivo svedčili len preto, aby sami unikli trestu. Predseda Smeru Robert Fico po uverejnení informácií o údajnej Kažimírovej korupcii uviedol, že to boli súčasný šéf NBS a predseda Hlasu Pellegrini, kto sa stál v pozadí rozkolu v Smere.

Je Kažimír muzikant?! pýta sa Kremský
Poslanec NR SR Peter Kremský (OĽaNO) sa pridal k výzve na odstúpenie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra. Zverejnil ju na sociálnej sieti Facebook len deň po poslancovi Jurajovi Šeligovi. Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Tibor Sipos