Výrobca vakcíny klamal, ohrozoval zdravie pacientov a podplácal lekárov a lekárnikov. Oplatilo sa!
02 | 08 | 2021 I Ondrej ŠTEFIK

Keď uvažujeme o etike v podnikaní, vždy musíme uvažovať aj o jej miere. Miera etiky v podnikaní hrá kľúčovú úlohu v reputácii podniku, najmä vo farmaceutickom odvetví. Dobré meno je devíza, ktorá je však veľmi krehká. Keď sa naruší krehkosť, tak spoločnosť musí vynakladať enormné finančné prostriedky, aby si napravila poškodenú reputáciu. 


Poškodiť reputáciu farmaceutickej spoločnosti sa dá aj zavádzajúcou reklamou, nekvalitným výrobkom či podplácaním lekárov a lekárnikov. Farmaceutické spoločnosti sú však proti poškodenému menu akosi imúnne.

Globálny zdravotnícky gigant spoločnosť Johnson & Johnson a aj jeho dcérske spoločnosti zaplatili viac ako 2,2 miliardy dolárov za vyriešenie trestných a občianskych sporov týkajúcich sa liekov na predpis Risperdal, Invega a Natrecor.  Spoločnosť sa dopustila jedného z najväčších preukázaných podvodov v oblasti zdravotnej starostlivosti v dejinách USA.
Liek predpisovali podplatení lekári aj na choroby, na ktoré nebol určený

Spoločnosť propagovala lieky proti duševným poruchám Risperdal a Invega a lieku na srdce Natrecor. Pokutu dostala firma aj za uplácanie lekárov a lekární. Dostávali úplatky, aby predpisovali a odporúčali tieto lieky aj mimo povolených indikácií.

Americká lieková agentúra (FDA) vydáva povolenia na použitie liekov. Napríklad liek Risperdal bol propagovaný a predpisovaný aj na demenciu, úzkostné stavy či bipolárnu poruchu. Pritom jeho použitie bolo schválené výlučne na liečbu schizofrénie.

"Konanie, o ktoré ide v tomto prípade, ohrozilo zdravie a bezpečnosť pacientov a poškodilo dôveru verejnosti," povedal generálny prokurátor Eric Holder.

Pfizer očakáva astronomické tržby 33 miliárd dolárov vďaka posilňovacím vakcínam a vakcínam pre deti (Megan Redshawová)
Komentár Megan Redshawovej (Uncut-News) Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Keď legálna pokuta je menšia ako nekalý zisk

Spoločnosti sa pravdepodobne oplatilo podvádzať. Ak odrátame od zisku trestné pokuty a prepadnutie majetku v celkovej výške 485 miliónov dolárov a občianskych sporov s federálnou vládou a štátmi v celkovej výške 1,72 miliardy dolárov, tak spoločnosť zarobila iba na Rispedrale asi 22 miliárd dolárov.

Podľa agentúry Bloomberg bol Risperdal jedným z najpredávanejších liekov spoločnosti. Od roku 2003 do roku 2010 vyniesol J&J jeho celosvetový predaj 24,2 miliárd dolárov (cca.18 miliárd eur).
Johnson & Johnson a covid

Spoločnosť priniesla ako prvá jedno-dávkovú vakcínu proti koronavírusu. S výrobou boli spojené viaceré problémy. Horšie by sa dala hodnotiť skutočnosť, že ich vakcína prinášala aj problémy zdravotné.

Napríklad len v apríli priniesla RTVS správu, že holandská vláda sa rozhodla, že vakcína Janssen proti ochoreniu COVID-19 vyvinutá spoločnosťou Johnson & Johnson, je vyňatá z národného očkovacieho programu. Podľa RTVS spravodajský server DutchNews.nl informoval, že Holanďania sa obávajú, že vakcína Janssen môže spôsobiť veľmi zriedkavé krvné zrazeniny.

"Keď sa nedám očkovať, ohrozujem bezpečnosť vo firme a hrozí mi výpoveď!" Zúfalá pani volá o pomoc
"Ono to je teraz tak, že nemôžem ani „olajkovať“ článok s témou očkovania, lebo v práci môže byť problém. Nemôžem nič komentovať, lebo ma môžu zaradiť medzi „konšpirátorov, kotlebovoličov, ficovoličov“ alebo medzi tupcov, ktorí majú IQ nula.... Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová