Amazon vyfasoval stámiliónovú pokutu: Porušil nariadenie o ochrane osobných údajov
01 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Americký internetový predajca Amazon dostal od Európskej únie pokutu 746 miliónov eur. Ide o nezákonný prenos osobných údajov v rozpore s pravidlami pre ich ochranu, známymi pod skratkou GDPR. Spoločnosť to uviedla v podrobnej správe o hospodárení, ktorú musia americké spoločnosti povinne predkladať Komisii pre cenné papiere (SEC), informuje iDnes.


Luxemburský úrad pre ochranu osobných údajov CNPD uložil pokutu firme Amazon Europe Core v rozhodnutí zo 16. júla. O tejto neobvykle vysokej pokute v júni informoval americký ekonomický denník The Wall Street Journal (WSJ). Ten však uvádzal, že suma bude predstavovať približne polovicu, konkrétne cez 425 miliónov dolárov.

"Veríme, že rozhodnutie CNPD je neopodstatnené, a hodláme sa v tejto veci energicky brániť," uviedol Amazon. GDPR vyžaduje, aby firmy používateľa pred použitím ich osobných údajov požiadali o súhlas. Inak im hrozia vysoké pokuty. CNPD je v oblasti ochrany súkromia hlavným regulátorom Amazonu v EÚ, pretože podnik má európske ústredie v Luxembursku.

WSJ v júni napísal, že hroziaci pokuta 425 miliónov dolárov by bola najvyššia pokutou, aká bola doteraz v rámci týchto pravidiel vymeraná. Zodpovedala by zhruba dvom percentám vlaňajšieho čistého zisku Amazonu, ktorý predstavoval 21,3 miliardy dolárov, a o niečo viac ako desatine percenta jeho tržieb, ktoré dosiahli 386 miliárd dolárov. Amazon je najväčším internetovým obchodom na svete. Založil ho Jeff Bezos, ktorý je v súčasnosti najbohatším človekom na svete. Hodnota jeho majetku sa podľa údajov agentúry Bloomberg pohybuje okolo 191 miliárd dolárov.

Bezos odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa Amazonu po 27 rokoch
Jeff Bezos oficiálne odstúpil z funkcie výkonného riaditeľa spoločnosti Amazon, ktorý z neho urobil najbohatšieho človeka na svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 07 | 2021 | Lukáš Leca