Povinné očkovanie nie je trendy! Až 62 percent ľudí ho odmieta
28 | 07 | 2021 I Ondrej ŠTEFIK
Spoločenský fenomén je nedať sa zaočkovať. Tento trend je tak výrazný, že parlament splašene prijal zákon, ktorý umožňuje zaviesť apartheid. V dohľadnej dobe ho môžeme očakávať. Už teraz vláda predpokladá, že to bude v niekedy v septembri.  Napriek tomu sa trendy nemenia. Ľudia spontánne reagujú v internetových prieskumoch negatívne na kontroverzný zákon. Segregačný zákon ich nemotivuje k očkovaniu.

Propaganda nepomáha. Ľudia očkovanie odmietajú

Desiata vlna výskumu  „Ako sa máte, Slovensko?“, sa uskutočnila od 15. do 20. júla. Informoval o ňom denník SME. Výskum tradične realizovala Slovenská akadémia vied v spolupráci MNFORCE a Seesame. Z výskumu explicitne vyplýva, že od mája narastá počet ľudí, ktorí očkovanie odmietajú.

Sociologický výskum sa zaoberal aj otázkami, ako zvýšiť záujem o očkovanie u obyvateľstva, píše denník SME. Denník ďalej uvádza, že u tých, ktorí odmietajú vakcínu výskum odhalil, že by zmenili svoj postoj za určitých podmienok a to:

  • 29,8  percenta respondentov vyžaduje relevantné dôkazy, že vakcína je bezpečná

  • 14,3 percenta opýtaných vyžaduje očkovanie u svojho lekára

  • 12,5 percenta by zmenilo svoj postoj, ak by zomieralo oveľa viac ľudí v nemocniciach.


Podľa denníka SME výskum ďalej odhalil, že 54,9 percent zaočkovaných ľudí je za povinné očkovanie. Celkovo je to len 31,2 percenta ľudí. Skoro 62 percent by sa zaočkovať nedalo! Zvyšok sa nevedel rozhodnúť.

Povinné očkovanie odmieta až 61,9% občanov Slovenska
Povinné očkovanie väčšina (61,9 percenta) respondentov odmieta, pri názoroch na miernejšie epidemiologické opatrenia pre zaočkovaných je pomer ich zástancov a odporcov vyrovnanejší. Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Róbert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV sa vyjadril pre denník SME: „Najnovší výskum však ukazuje, že táto skupina nerozhodnutých sa zmenšuje a väčšia časť z nich sa zaraďuje skôr do tábora odmietačov očkovania. Postoje k povinnému očkovaniu a k platnosti miernejších epidemiologických opatrení rozdeľujú spoločnosť do dvoch táborov: "...už zaočkovaní väčšinovo podporujú obidve opatrenia, nezaočkovaní sú ešte výraznejšie proti.“

Podľa internetového prieskumu uverejneného na tv.noviny.sk svoj názor po schválení diskriminačného  zákona, ktorý mal ambíciu tento záujem o vakcínu zvýšiť, až 92 percent opýtaných svoj názor nezmenilo. Relevantnosť takého prieskumu má však iba informatívny charakter.