Desivá predpoveď vedcov: Na našej planéte si v relatívnom pokoji požijeme už len pár rokov!
19 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Svet podľa rozličných veštcov a vizionárov už v podstate nemal niekoľkokrát existovať. Tentokrát sa k týmto čiernym víziám pripájajú aj vedci. Koniec sveta nám síce nehrozí, no ich slová vôbec nevyzerajú ružovo. Ba práve naopak, ich vyhliadky do budúcnosti neveštia nič dobré.


Za všetko zlé, čo nás v najbližších rokoch môže postihnúť, je podľa odborníkov zodpovedný najmä rýchly priemyselný rast a tiež globalizácia. Informuje o tom nielen LADbible, ale aj portál cas.sk. Vedci z MIT v roku 1972 v publikácii The Limits to growth; a report for the Club of Rome's project on the predicament of mankind predpovedali, že kolaps civilizácie môže nastať v polovici 21. storočia. A tá sa nezadržateľne blíži.
Hrozivo znejúca prognóza nehovorí o zániku ľudskej existencie, ale...

Problematikou konca našej civilizácie sa začala zaoberať aj Gaya Herrington - vedúca oddelenia pre udržateľnosť a dynamickú analýzu systému v účtovníckej spoločnosti. Herrington  analyzovala pôvodne uverejnenú publikáciu a dospela k viacerým záverom. „Vzhľadom na neatraktívne vyhliadky na zrútenie som bola zvedavá, aké scenáre sa dnes najviac zhodujú s empirickými údajmi. Teraz by sme mali k dispozícii niekoľko desaťročí empirických údajov, vďaka ktorým by malo porovnanie zmysel,” uviedla vedkyňa, ktorá sa rozhodla vziať situáciu do vlastných rúk a sama vykonať výskum. Jej výsledky ale vôbec nie sú potešujúce, pretože podľa jej zistení sa začne koniec civilizácie v roku 2040.

Odborníčka doplnila zásadnú informáciu, teda že hrozivo znejúca prognóza nehovorí o zániku ľudskej existencie. „Zastaví sa ekonomický a priemyselný rast a potom pokles, čo poškodí výrobu potravín a životnú úroveň. Pokiaľ ide o načasovanie, scenár BAU2 ukazuje prudký pokles, ktorý by sa mal dosiahnuť okolo roku 2040,” vysvetlila Herrington, ktorá dospela k jednoznačnému zámeru - zmene, ktorá nás ako spoločnosť nasmeruje k inému cieľu, než je neustály rast. Vyzývala na rekalibráciu priorít.

Ak by pandémia trvala viac ako rok globalizácia skončí a prejdeme na primitívnu ekonomiku, tvrdí odborník
Bývalý hlavný ekonóm Svetovej banky Branko Milanovic hovorí o katastrofických scenároch v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok