Vakcínu spoločnosti AstraZeneca nechce ani Severná Kórea. Čaká, že Rusko jej dodá zadarmo Sputnik
10 | 07 | 2021 I Aneta Leitmanová
Vakcínu proti koronavírusu spoločnosti AstraZeneca nechce ani politicky a diplomaticky izolovaná Severná Kórea. Informáciu priniesla TASR s odvolaním sa na agentúru Yonhap.

Severná Kórea z obavy z možných vedľajších účinkov odmietla dodávku vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, ktorú mala dostať v rámci programu COVAX určeného chudobným štátom.

KĽDR mala z programu COVAX dostať dva milióny očkovacích dávok vakcíny AstraZeneca. Prvé mali doraziť už koncom mája, ale ich dodávka bola pre pokračujúce vyjednávania odložená.

Obojživelné útočné lode USA smerujú do Čierneho mora i keď Moskva varovala pred stupňovaním napätia
Šiesta flotila USA vo štvrtok oznámila, že jej námorníci sa v Čiernom mori pripoja k bojovým hrám spolu s ostatnými silami NATO. Neďaleko Ruska sa tak budú okrem Američanov promenádovať aj vojaci z Ukrajiny, Veľkej Británie, Francúzska, Poľska,... Čítať ďalej
10 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Severná Kórea sa zdráha prijať vakcíny čínskej výroby, pretože neverí ich účinnosti a bezpečnosti. Má však záujem o ruskú vakcínu Sputnik. Dúfa, že ju od Ruska dostane zadarmo. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu povedal, že Moskva Pchjongjangu ponúkla vakcíny pri viacerých príležitostiach.

KĽDR nezverejňuje žiadne štatistiky venované epidemiologickej situácii v krajine. Tvrdí, že neeviduje žiadne prípady nákazy, čo však spochybňujú Spojené štáty i Južná Kórea. KĽDR napriek tvrdeniu o neprítomnosti koronavírusu na jej území zaviedla prísne epidemiologické opatrenia. Uzavrela štátne hranice a obmedzila aj cestovanie v rámci krajiny. Južná Kórea tvrdí, že KĽDR umožňuje svojim diplomatom zaočkovať sa v cudzine.

OSN varuje pred hladom v spojitosti s nárastom cien potravín vo svete
Svetový potravinový program (WFP) OSN vo štvrtok varoval, že v spojitosti s nárastom cien potravín môže miliónom ľudí po celom svete chýbať prístup k strave bohatej na živiny. Informovala o tom agentúra DPA. Čítať ďalej
09 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR