Ďalšia hrmavica v koalícii. Sme rodina vykopala vojnovú sekeru: „Kedy už len SaS stála na strane ľudí?”
09 | 07 | 2021 I Jozef Uhlárik

Na pád súčasnej koalície možno nebude potrebné ani vyhlásenie referenda či zmena ústavy. Povaliť sa môžu aj sami. Na obzore je totiž ďalšia vnútorná vojna. Tentokrát medzi SaS a Sme rodina, ktorá má k liberálom vážne výhrady.


Dalo by sa povedať, že v súčasnej koalícii platí, že kto nevykope vojnovú sekeru, nie je in. Boris Kollár a jeho Sme rodina sa až doteraz držali skôr v ústraní bez toho, aby vyhľadávali nejaké konflikty. Teraz však do toho vhupli doslova rovnými nohami. Ako informuje portál ereport.sk, za „vnútorného nepriateľa“ si vybrali SaS, ktorej nevonia možnosť zmeny ústavy.
Sulík varuje pred chaotickými zmenami ústavy

Kollárovci doteraz skôr konflikty v koalícii urovnávali, ako ich vyvolávali. To sa však menilo. Ich „nepriateľom“ sa stala SaS, ktorá zvádza vnútrokoaličné boje aj s OĽaNO. Sme rodina sa prestalo páčiť, ako sulíkovci komunikovali možnosti zmeny ústavy v prospech referenda za predčasné voľby. Saskári sa totiž vyjadrili, že sú proti chaotickým zmenám ústavy.

„Plne podporujeme priamu demokraciu a referendum vnímame ako vhodný nástroj na presadenie vôle voličov. Dokonca aj vo volebnom programe sme mali viaceré nástroje ako sfunkčniť tento inštitút. Taktiež sme boli pripravení považovať úspešné referendum, v ktorom by väčšina občanov žiadala predčasné voľby, za záväzné. Nepovažujem však za správne, ak chceme narýchlo a chaoticky meniť základný dokument štátu. Navyše ak to chceme urobiť ešte aj v rozpore s rokovacím poriadkom. Zmeny v Ústave SR aj v otázkach referenda sa majú robiť uvážlivo a odborne, určite nie zbrklo na júlovej mimoriadnej schôdzi,” napísal dnes na sociálnej sieti šéf strany Richard Sulík.
SaS vždy zaujíma len blaho podnikateľov, na ľudí kašlú

 Toto stanovisko sa nestretlo s pochopením u druhého najsilnejšieho koaličného partnera, ktorý na neho tvrdo zaútočil. „SaS vždy zaujíma len záujem a blaho podnikateľov, na ľudí kašlú,“ zareagovalo hnutie Sme rodina. Pridalo, že reakcii liberálov sa nediví. „Kedy oni už len stáli na strane ľudí?“ kopli si kollárovci do sulíkovcov.

Podľa reakcií oboch strán to teda vyzerá tak, že po reakcii prezidentky Zuzany Čaputovej na rozhodnutie ústavného súdu, že referendum o skrátení volebného obdobia súčasného parlamentu nebude, je tu opäť silná názorová krízu, ktorá môže viesť aj k ďalšej hrmavici s názvom Rozpad koalície.

Kollár zvoláva na 22. júla mimoriadnu schôdzu. Bude sa na nej rokovať o zmene zákona, ktorá by umožnila konanie referenda
09 | 07 | 2021 | Gabriel Matta