Na východe nič nové: Mesežnikov kritizuje Matoviča, exminister Zajac chváli Lengvarského.
06 | 07 | 2021 I Jozef Uhlárik

Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič sa vôbec nespráva ako šéf jedného z vládnych rezortov, ale stále ako premiér. Dokazuje to nielen tým, ako „vŕta“ do kompetencií iných ministrov, ale naposledy i pomerne ostrou kritikou Vladimíra Lengvarského.


Minister zdravotníctva podľa Matoviča nerobí tak, ako to od neho očakával. Ako píše portál 1.pluska.sk šéf OĽaNO od svojho nominanta čakal, že bude viac zapálený pre očkovanie, na druhej strane vôbec nečakal, že spoplatní testovanie pre nezaočkovaných. Expremiérove slová sa nepáčili ani politológovi Grigorijovi Mesežnikovovi, ktorý ich považuje za "zlomyseľné".
„Rozumné štáty“ poskytujú antigénové testy svojím občanom zadarmo

Igor Matovič ostro skritizoval Vladimíra Lengvarského v televíznej relácii na TA3.  Napriek tomu, že Lengvarský požíva relatívne veľkú dôveru, líder OĽaNO má svoj názor. „Osobne by som očakával väčšie nasadenie pre očkovanie. Myslím, že od začiatku mal dať dokopy všetky možné opatrenia, ktoré maximalizujú počty zaočkovaných ľudí,“ pustil sa Matovič do Lengvarského.

Expremiérovi sa však nepozdáva ani spoplatnenie testovania pre tých, ktorí sa nedali zaočkovať. „Myslím si, že antigénové testy by mali byť zadarmo, dupľom, keď ich máme nakúpené,“ zdôraznil Matovič s tým, že „rozumné štáty“ vo veľkom využívajú testovanie antigénovými testami. „A zároveň ich svojím občanom poskytujú zadarmo,“ dodal minister financií, ktorý na otázku, či Lengvarský ostane vo funkcii ministra a či vôbec má jeho podporu priamo neodpovedal.

Matovič šéfuje, akoby bol premiér: Percento zaočkovaných je kritérium, či Lengvarský ostane vo funkcii
05 | 07 | 2021 | Tibor Sipos

Matovič verzus MZ SR

"Je to o tom, aby sme si to vydiskutovali vnútri, aby dostal druhú šancu a naozaj zabral. Kritérium, ktoré bude rozhodovať o jeho osude, bude počet zaočkovaných ľudí,“ zdôraznil Matovič.

„Minister od začiatku nástupu do funkcie robí všetko pre to, aby bolo na Slovensku čo najviac zaočkovaných a aby čo najviac ľudí týmto preventívnym krokom chránilo zdravie a životy tak svoje, ako aj svojich blízkych,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová na margo Matovičovho vyjadrenia. „Minister pracuje vo svojej funkcii s jediným cieľom – systematického zlepšovania zdravotníctva tak pre pacientov, ako aj zdravotníkov, v súčasnosti tiež so zreteľom vyviesť úspešne Slovensko z pandémie,“ dodala Eliášová.
Pripisovať Lengvarskému nedostatočnú mieru zaočkovanosti je zlomyseľnosť

Mediálnu kritiku vlastného nominanta označil politológ Grigorij Mesežnikov za neobvyklý postup. „Pripisovať ministrovi Lengvarskému nedostatočnú mieru zaočkovanosti, považujem za zlomyseľnosť. Faktorov, ktoré vec ovplyvňujú, je totiž viacero. Nedostatočná vládna kampaň, rozšírenosť antivakcinačného hnutia a myslím si, že „prispel“ svojim zvláštnym postojom v kauze Sputnik i samotný  Matovič,“ skonštatoval Mesežnikov, podľa ktorého u Matoviča sa racionálne zdôvodnenia niekedy hľadajú ťažko. „Často postupuje iracionálne, neberie ohľad na spätnú väzbu a mnohé z jeho krokov sú nelogické. Neviem si predstaviť, že by tento postoj pomohol zvýšiť popularitu jeho osoby či hnutia. Možno je to žiarlivosť, keďže práve minister, ktorý je vo vládnej koalícii najkratšie si vyslúžil najväčšiu popularitu. Jeho dôveryhodnosť je podľa prieskumov omnoho vyššia, ako Matovičova,“ zhodnotil situáciu Mesežnikov.

Big bossovi Matovičovi už nie je dobrý ani Lengvarský. Z jeho krokov je vraj „vyrušený“
Igorovi Matovičovi zrejme nevyhovie nikto. Teda ak nerátame exministra zdravotníctva Mareka Krajčího, za ktorým sa takmer rozplakal. Teraz je totiž nespokojný s jeho nástupcom. Čítať ďalej
26 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Zajac má v celej veci jasno

Šéfa rezortu zdravotníctva Vladimíra Lengvarského si pred Igorom Matovičom zastal aj exminister zdravotníctva Rudolf Zajac. „Lengvarský síce nie je žiadny génius ani veľký reformátor, no z manažérskeho hľadiska je to úplne iná liga ako Matovičov obľúbenec Marek Krajčí,“ skonštatoval Zajac, ktorý vzápätí dodal: „Lengvarský povedal, že očkovanie nebude povinné, no tí, ktorí sa nezaočkujú budú musieť znášať dôsledky. A to je v poriadku. Druhá správna vec, ktorú urobil je, že očkovaným navrhol výhody a vytvoril podmienky na to, aby ľudia boli ochotní očkovať sa.“ Myšlienka finančnej odmeny sa ale Zajacovi príliš nepáči. „Platiť niekomu za to, že si bude chrániť vlastný život považujem za holý nezmysel,“ dodal exminister zdravotníctva Rudolf Zajac.

Rudolf Zajac: Chudobní viac schudobnejú, bohatí iba trošičku. Kam s takou vládou, čo myslíte?
"Nielen že nám okliešťujú slobody, opakovane porušovali ústavu počas pandémie. Nikde nevieme presne zistiť, koľko miliárd Eur zatiaľ vláda oplieskala na Covid. Odkedy som dospelý, rozumej od novembra 1989 som veril, že štát v ponímaní politiky na... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová