Nebojte sa, Slováci!
05 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

"Nebojte sa," boli prvé slová dnes už svätého Jána Pavla II. 22. októbra 1978  na Námestí svätého Petra. Potom ich zopakoval veľakrát. Aj po vystúpení z vrtuľníka vo Vajnoroch pri Bratislave 22. apríla 1990. Stál som na streche rozhlasového prenosového voza a pozeral som sa na niečo neskutočné. Tento rok 12. septembra, na Sviatok mena Preblahoslavenej Panny Márie pozdraví Slovensko inými slovami svätý otec František.


„Mám radosť oznámiť, že od 12. do 15. septembra, ak Pán Boh dá, prídem na Slovensko na pastoračnú návštevu – Slováci sú spokojní! – Popoludní pred tým budem koncelebrovať v Budapešti záverečnú svätú omšu Medzinárodného eucharistického kongresu. Ďakujem zo srdca všetkým, ktorí pripravujú túto cestu, a modlím sa za nich. Modlime sa všetci za túto cestu a za ľudí, ktorí pracujú na jej organizovaní.“ Povedal podľa vaticannews.va pápež František



Jeden sychravý deň

Vysielací štáb Československého rozhlasu na Slovensku prichádzal na plochu starého letiska Vajnory veľmi zavčasu ráno. Pritom už v sektore pre veriacich sedelo množstvo ľudí. Aj babička zakrytá dekou, vek možno aj 90, ktorá nepohrdla dúškom horúceho čaju z našich termosiek. Celý deň bol chladný, veterný a upršaný. Až prišiel ten okamih. Mikrofón mal v ruke jeden z dovtedy "najspoľahlivejších v redakcii" (napokon, dnes štedro odmenený štátnou službou) a začal v klasickom duchu: "Z vrtuľníka vystupuje súdruh Ján Pavol II..."
Slová, ktoré predznamenali ďalších 30 rokov

Súdruhovia sa zmenili na pánov, ale občas zabudli na to, že súdruhmi zostali. Až dodnes. Aj preto nám vtedy vo Vajnoroch svätý Ján Pavol II adresoval svoje obľúbené slová - "Nebojte sa". A my sa dodnes bojíme. Podľa vtedajšieho pápeža sa nemáme báť svojvôle moci, nemáme ustupovať zlu, nemáme sa ohýbať pred samozvanými najrovnejšími!
Slovensko navštívi osobnosť pravdy

Pápež František je humanista. Je to človek z mäsa a kostí, ktorý vyrastal v prostredí chudoby a nikdy na ňu a na chudobných nezabudol. Je to človek zmieru, pravdy, pochopenia. Odsudzuje nenávisť a svojvôľu moci. Bude zaujímavé pozerať sa, ako sa zrazu k nemu budú hlásiť všetci tí, ktorí doteraz zľahčovali či priam odmietali jeho kázania. Lebo - na Slovensku to tak bude. Vždy to tu tak bolo a aj preto nám ten prvý, Ján Pavol, odkázal - Nebojte sa! A preto si to treba aj po tridsiatich rokoch strachu a pre mnohých aj trvalej beznádeje pripomínať. Boľševici tu ešte stále sú, akurát si založili podivné sekty s podivnými názvami a nechávajú sa s nimi voliť do čela štátu.

Slováci, nebojte sa už konečne!

Pápež František: Svet veľkých financií je „neudržateľný“ a „nebezpečný“
Pápež František v utorok varoval pred nebezpečenstvom neregulovaných trhov a vyzval na „prísnu reguláciu“ finančných špekulácií, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | Diana Zaťková