Chmelár: Politici sa už nevedia dočkať imidžovej fotečky s pápežom. Vedia, že nepôjde o štátnu návštevu?
05 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová
"Som presvedčený, že ak má spojiť všetkých ľudí dobrej vôle nejaká téma, tak je to túžba po mieri a porozumení. Nič viac nemôžeme od tohto muža čakať. Aby nebol iba zneužitý na propagandistické spoločné fotografie, ale aby napomínal mocných tohto štátu, že cesta, ktorú si vybrali, je cestou do pekla. S takýmto posolstvom ho radi uvítame všetci." Citát Eduard Chmelár

Obrazne povedané roztrhlo sa vrece s príspevkami, ktoré ohlasujú príchod pápeža Františka na Slovensko. Slovensko navštívi 12. až 15. septembra a Eduard Chmelár reaguje inak ako väčšina politikov. Kriticky.

"Emotívne reakcie predovšetkým politikov, ktorí sa už nevedia dočkať imidžovej fotečky s najvyšším predstaviteľom katolíckej cirkvi, ktoré budú vyťahovať pred každými voľbami. Niektoré z nich sú skutočne kuriózne. Potvrdzujú, že vzťahy štátu a cirkví na Slovensku nie sú zdravé a najmä nie sú doriešené," píše.
Ide o pastoračnú, nie politickú návštevu

Podľa Chmelára je predčasné o návšteve pápeža Františka špekulovať. Zdôrazňuje fakt, že pápež príde na pastoračnú, a nie politickú návštevu. A preto nechápe reakcie niektorých politikov. Vôbec nie reakcie liberálov. Upozorňuje, že na prvom mieste, ak sa už politici tak angažujú, by mala byť otázka otvorenia Základnej zmluvy medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou.

Dušan Čaplovič: Korisťou nielen politiky, ale aj ospevovanej chránenej zveri sa stáva človek
Predátor a jeho korisť. Tak akosi možno popísať súčasný väčšinový stav vzťahov medzi vládnucimi politikmi a občanmi. Partokracia sa oháňa "mandátom" a voliči jej z viac ako 80 percent nedôverujú. Žijeme v krajine, ktorú riadia "vyprázdnení... Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | Ivan Brožík

Prezidentka by namiesto sladkých rečí mala konať

"Namiesto sladkých rečí by mala hlava štátu konať v jeho záujme a otvoriť tento problém. Ide o vec dohody, aby mala Slovenská republika obnovenú suverenitu nad všetkými záležitosťami štátu. A aby nekatolíci neboli na základe tejto zmluvy diskriminovaní. Opäť teda apelujem na Zuzanu Čaputovú, aby si uvedomila, že jej úlohou nie sú psychoterapeutické prejavy a upokojujúce kázne, ale riešenie konkrétnych problémov štátu," píše.

"Prezidentka Čaputová sa rada štylizuje do pózy, že má k hodnotám súčasného pápeža veľmi blízko," vysvetľuje. Jeden z príkladov, ktorý Chmelár uvádza a hovorí o inom, je téma "zbrojenia." Kým pápež František považuje zbrojenie za škandál, pretože preteky v zbrojení sa dejú na pozadí dramaticky rastúcej chudoby a pandémie vo svete. Naši politici na čele so Zuzanou Čaputovou majú jedinú finančnú prioritu: zbrojiť, zbrojiť, zbrojiť.

Pápež navštívi v septembri Slovensko, príde do Bratislavy i Košíc
Pápež František v septembri navštívi slovenské mestá Bratislava, Prešov, Košice a Šaštín. V nedeľu to oznámil hovorca Vatikánu Matteo Bruni, uviedol informačný portál Svätej stolice Vatican News. Pred návštevou Slovenska zavíta aj do maďarskej... Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | tasr