Smrť Sebastiánka (†3): Technik potvrdil, že alarmy chorému chlapčekovi niekto vypol!
02 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Na nitrianskom Okresnom súde pokračovalo pojednávanie v prípade zbytočnej a najmä nepochopiteľnej smrti Sebastiánka Zajaca (†3), ktorý zomrel, podľa polície a prokuratúry, pre pochybenia zdravotníkov.


Pred súd sa tentokrát postavili ako svedkovia technik, ktorý kontroloval alarm, a tiež chlapčekova obvodná lekárka. Oveľa viac svetla do celého smutného prípadu vniesol technik, ktorý opísal možnosti ako môže dôjsť k zásahu do alarmov, ktoré mali signalizovať ohrozené životné funkcie. Tým presvedčil Sebastiánkových najbližších o tom, že vinní sú jednoznačne zdravotníci.
Za smrťou chlapčeka stojí aj znefunkčnený monitor pri jeho lôžku

Za smrť Sebastiánka sú obžalované aj dve lekárky, Silvia L. (vľavo) a Silvia M., ktoré ale vinu za to vôbec necítia. Zdroj: Jozef Uhlárik


Sebastiánka priviezli rodičia do nitrianskej nemocnice 31. januára 2017 s podozrením na cukrovku. Domov sa viac už živý nevrátil a z jeho smrti vinia užialení rodičia zdravotníkov detského oddelenia nitrianskej nemocnice. Na lavici obžalovaných sedia dve lekárky - Silvia L. a Silvia M., a tiež dve zdravotné sestry Ingrid S. a Marianna H. a Ingrid S., ktoré ale súhlasili aby sa súd konal v ich neprítomnosti. Všetky štyri sú obvinené z prečinu usmrtenia. Príbuzní Sebastiánka (†3) sú presvedčení, že za jeho smrťou stojí okrem iného stojí aj znefunkčnený monitor pri jeho lôžku, ktorý nealarmoval jeho problémy, na základe ktorých ležal hodinu bez povšimnutia a de facto zomieral. Pri tom sa mu rozvinul opuch mozgu, ktorý sa mu napokon stal osudným. Aj preto bol na súde veľmi dôležitým svedkom technik, ktorý alarm kontroloval.

Radoslav Neupauer pracoval vtedy ako technik špecialista pre medicínske zariadenia. „Z technického oddelenia nemocnice mi zavolali, či by som skontroloval monitor vitálnych funkcií,“ povedal pred súdom technik, ktorý si síce presný deň kontrolnej obhliadky nepamätal, no spomenul, že to bolo v čase, keď sa už nevedel dostať k údajom z inkriminovaného obdobia. Podľa Neupaera sa záznamy na centrále uchovávajú 28 hodín a potom sa premazávajú, preto z osudného dňa žiadny záznam nenašiel. Záznam z monitora, na ktorý bol chlapček napojený sa uchováva ešte kratšie, iba12 hodín. „Spätne ale zobrazuje numerické aj grafické hodnoty,“ potvrdil Neupauer.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/05/13/sud-za-smrt-sebastianka-%e2%80%a03-z-nitry-personal-detskej-jis-ky-hodinu-nevedel-ze-im-chlapcek-zomiera/
Z centrály sa alarmy vypnúť nedajú, len potlačiť na dve minúty

Sebastiánko (†3) zomrel podľa jeho najbližších pre tieto pochybenia zdravotníckeho personálu v nitrianskej nemocnici. zdroj: archív Kaja Očkovská


Zaujímavá však bola technikova výpoveď pri možnosti manipulácie s alarmami. Podľa neho sa dajú vypnúť, stíšiť až na nulovú hlasitosť alebo deaktivovať na istý čas v prípade, že bežia. „Ak sú alarmy potlačené, prístroj ukazuje len grafickú krivku a numerické hodnoty,“ uviedol. Alarmy sa v tomto prípade dali nastavovať z centrály, čo však bez funkčného displeja nebolo možné, a takisto na monitore pri lôžku. Ak sú raz alarmy zapnuté, zrušiť sa podľa Neupauera nedajú. „Z centrály sa nedajú vypnúť, len potlačiť na dve minúty. Z bezpečnostných dôvodov to núti personál prísť k monitoru,“ vysvetlil Neupauer a dodal, že alarm sa ozýva dovtedy, kým nie je dosiahnutá hodnota nastavená na monitore.

Odborníka tiež uviedol, že sledované parametre sa nedajú nastaviť na nulu tak, aby alarm nič nesignalizoval. „Hranica alarmu sa dá zmeniť. Pri spodnej hranici je však minimálna hodnota 70%,“ skonštatoval s tým, že zaznamenané dáta laik vymazať nedokáže. „Môže to iba špecialista, ktorý má špeciálny prístupový kód a musí ovládať operačný systém, ktorý nie je štandardný. Na Slovensku sme v súčasnosti iba dvaja takí, ktorí to dokážu,“ povedal pred súdom Neupauer. „Je to pre nás veľká vec, pretože my vieme, že alarm vypla sestrička Marianna H.,“ povedala nám chlapčekova mama Dominika, podľa ktorej bola výpoveď technika posunom vpred na dokázanie viny konkrétnym osobám. „Iba ona totiž mohla s tým prístrojom robiť,“ dodáva Dominika.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/05/13/sud-za-smrt-sebastianka-%e2%80%a03-z-nitry-personal-detskej-jis-ky-hodinu-nevedel-ze-im-chlapcek-zomiera/
Sebastiánko chorý nebýval, ani sa neliečil na závažné ochorenie

Sebastiánkova (†3) babka Kaja a krstný otec Niki stáli aj pri vchode do nitrianskej nemocnice a s transparentom v ruke dávali najavo, o čo im v prípade smrti malého chlapčeka ide. autor Jozef Uhlárik st.


Chlapčekova mamina tiež uviedla, že technik Neupauer veľmi dobre vysvetlil ako došlo k vypnutiu alarmu, a že to nevie urobiť laik, ale iba ten, kto to má na starosti. „O vypnutých alarmoch navyše hovoril aj lekár, ktorý ho prišiel večer oživovať. Zaujímavé bolo aj to, že právny zástupca exprimárky predložil na osvetlenie štyri fotografie z prístrojov, no na jednej nebol ten, na ktorý bol náš Sebinko napojený. Prečo?“ nechápe Dominika pokus advokáta. Ďalší zaujímavý moment nastal pri výpovedi chlapčekovej pediatričky, ku ktorej chodil od jeho 7. mesiaca. Podľa nej nebýval často chorý a ani sa neliečil na závažné ochorenie. Slovný súboj lekárok sa však odohral pri preventívnej prehliadke u trojročných detí, ktorú Sebastáinko absolvoval v polovici decembra 2016 a jej súčasťou bolo vyšetrenie vzorky jeho moču. Tú jeho mama zaniesla do laboratória 3. januára 2017.

Výsledok s vysokou hodnotou glukózy však jeho zdravotného záznamu doplnili až po jeho smrti! Obžalovaná exprimárka Silvia L. poukázala na to, že je zarážajúce, že výsledok dovtedy nikomu nechýbal. Ďalšia obžalovaná lekárka Silvia M. doplnila, že „od 3. do 30. januára je 27 dní, čo je veľmi závažná doba na rozvoj diabetickej ketoacidózy“. Sebastiánkova mama sa ale bránila, že moč priniesla 3. januára a informovala sa aj na výsledky. „Na základe toho som nemala dôvod si myslieť, že môjmu dieťaťu niečo bolo. Sebinko bol v poriadku. Správal sa tak ako dovtedy,“ reagovala Dominika a dodala, že o zdravotný stav syna zaujímala a nikdy by nič nezanedbala. Lekárke volala aj 30. januára, ktorá ho s podozrením na cukrovku poslala do nemocnice. Na druhý deň v nej však jej milovaný Sebastiánko zomrel v dôsledku ťažkého opuchu mozgu.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/01/30/ani-styri-roky-po-smrti-sebastianka-%e2%80%a03-nenasli-jeho-najblizsi-pokoj-bola-to-vrazda-tvrdia-neoblomne/