Dôležité varovanie veliteľa amerických síl: V Afganistane hrozí občianska vojna!
30 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Po odchode posledného amerického vojaka z krajiny v Afganistane hrozí občianska vojna. Varoval pred tým najvyšší veliteľ amerických síl generál Austin Scott Miller. Vo veľmi neobvyklom vystúpení hovoril o zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii, informujú Novinky.

"Bezpečnostná situácia nie je práve teraz dobrá," uviedol Miller na tlačovej konferencii a dodal: "Občianska vojna sa rozhodne môže objaviť, ak bude vývoj pokračovať rovnakým smerom ako práve teraz. To by malo znepokojovať svet."





Miller vystúpil na tlačovej konferencii desať dní po tom, čo zvláštna vyslankyňa OSN pre Afganistan Deborah Lyonsová varovala počas vystúpenia v Bezpečnostnej rade pred "hroznými scenármi". Upozornila, že ak by sa konflikt v krajine rozširoval, "znamenalo by to vzrast hrozby pre mnohé ďalšie krajiny, blízke i ďaleké".


Po Bin Ládinovi dostali ďalšieho šéfa Al-Kaidy. Vraj ho kryl aj Taliban
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková

Veľmi ťažké časy

Dodala, že od mája ovládal Taliban päťdesiat ďalších z celkom 370 okresov v krajine. Taliban tvrdí, že ich získal dokonca stovku. "Tieto okresy obklopujú provinčné hlavné mestá, čo naznačuje, že Taliban zaberá pozície, aby tieto mestá dobyl, akonáhle sa zahraničné sily plne stiahnu," uviedla Lyonsová. V provincii Kunduz ovládol Taliban aj hlavný prechod s Tadžikistanom a kontroluje celú provinciu okrem jej hlavného mesta

Miller upozornil, že krajina bude čeliť "veľmi ťažkým časom", ak sa jej vedenie po odchode medzinárodných síl nezjednotí. Obvinil Taliban, že neobmedzil násilie na línii kontaktu s protivníkom, ako sa zaviazal v dohode s USA. Nevylúčil preto ďalšie nálety: "Rád by som nevidel žiadne nálety, ale aby neboli nálety, musíte zastaviť násilie." Práve absencii vzdušnej podpory zo strany Američanov sa pripisujú poslednej úspechy Talibanu na zemi.


Taliban získava nové územia v Afganistane. USA zvažujú spomalenie tempa sťahovania vojsk
Americká armáda oznámila, že uvažuje o spomalenie tempa sťahovanie svojich vojakov z Afganistanu kvôli novým územným ziskom povstaleckého hnutia Taliban. Podľa serveru BBC to oznámil hovorca Pentagonu John Kirby. Podľa neho však stále platí, že... Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | Tibor Sipos