Dáta bez pátosu: Ak náš poradný orgán neupraví Covid automat, nezmyselne Slovákom pokazí leto
27 | 06 | 2021 I Petra Demková

Analytici upozorňujú na nesprávne nastavenie nášho Covid automatu. Problémom je Lengvarského odborník Pavelka, ktorý v súčasnosti vedie epiteam. Neprimerane straší. Ak nastavenia nezmenia, Slovensko sa začne už v lete zatvárať. Podľa analytikov zbytočne.  



Pavelka od Lengvarského zavádza

Hneď na úvod príspevku, informujú vedci z iniciatívy Dáta bez pátosu o situácii vo Veľkej Británii v súvislosti s variantom Delta. Napriek veľmi otvorenému životu, takmer bez obmedzení, majú povolené svadby bez limitu. „Aj keď pán Martin Pavelka si myslí a tvrdí pravý opak,“ dodali.

„Dejú sa tam športové, kultúrne a spoločenské akcie aj s desaťtisíc divákmi a účastníkmi,“ informujú analytici.

Podľa nich je kľúčové niečo iné, ako sa sleduje na Slovensku: „Kľúčové pre Britániu je sledovať počet príjmov nových pacientov do nemocníc. A ten je vďaka zaočkovaniu hlavne ohrozenej a dospelej populácie nízky.“

Keď si politici (ale aj odborníci) robia zo slova zodpovednosť niečo ako toaletný papier
To, že naši politici v podstate iba tárajú, je ich vizitkou. Ale aj našou, voličskou. Koľko ich táranín nám stačilo, aby sme si tých tárajov zvolili? Horšie je, ak tárajú odborníci či dokonca lekári. Lenže - oni tárajú, najmä v súvislosti so slovom... Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Náš Covid automat je zle nastavený

Vedci na rovinu píšu, že problémom je slovenský Covid automat. „Ak slovenský epiteam nezmení platný a vládou prijatý Covid automat, tak bude mať Slovensko v mnohých okresoch problém s ružovými farbičkami a neskôr s červenými farbičkami už v júli a začiatkom augusta,“ upozornili vedci.

„Na rozdiel od britského rozumného prístupu je totiž Slovensko rigidné a okresy do lepšej farby púšťa pomaly a, naopak, do horšej rýchlo. Okrem toho je podľa našich analytikov Delta iná „a hlavne vedci odvtedy vymysleli vakcíny a Slovensko očkuje. Po víkende budú prvou dávkou zaočkované dva milióny občanov. To je takmer polovica dospelej populácie a 100 tisíc čaká s prideleným termínom na dávku alebo je v čakárni bez termínu,“ dodávajú analytici.
Ak sa nič nezmení, budeme ružoví a červení

Ak sa nič nezmení, na Slovensku nám členovia poradného orgánu pokazia leto. „Náš Covid automat by poslal britské bledomodré okresy do ružovej a mnohé do červenej. Tmavomodré by boli všetky červené,“ upozorňujú analytici. „Aby sme rozumeli, v ružovom okrese je povinný vnútri respirátor, akékoľvek podujatia len 25 osôb vnútri a 50 vonku, omše a wellness jedna osoba na 15m2, športové súťaže bez divákov a na kúpalisku len 10 ľudí dokopy a reštaurácie vnútri zavreté,“ vysvetľujú.

V červenej farbe je to ešte horšie. „Zákaz využívania spoločných priestorov v hoteli, zákaz akvaparkov, kúpalísk a kúpeľov, šport maximálne 10 osôb pokope, na Slovane žiaden divák (profesionálna súťaž), alkohol si vonku nedáte, akékoľvek hromadné podujatie maximálne 10 osôb,“ vykresľujú, čo podľa dnešného natavenia na Slovensku už v lete hrozí.
V Británii zatiaľ nikto nič neobmedzuje

Situácia pri Delte sa môže horšiť veľmi rýchlo. „Problém bude, že Delta je hyperohnisková záležitosť a tak niektoré okresy vyskočia na dvojnásobky o 4 - 5 dní,“ upozorňujú analytici.

Progresívny teológ Prostredník: Byť svetlom sveta znamená aj podporovať očkovanie
Ondrej Prostredník, teológ známy podporovaním LGBTI agendy, si našiel ďalšiu tému na svoju propagáciu. Je ňou očkovanie. Verejne vyzýva cirkvi, aby ich čelní predstavitelia vysielali verejnosti jasné signály. Čítať ďalej
27 | 06 | 2021 | Petra Demková


„V Británii nikto nič neobmedzil, lebo majú rozumný epiteam, ktorý pozerá na hospitalizácie a premiér má ako zbraň na Deltu očkovanie a včera tvrdil, že sú na dobrej ceste k totálnemu otvoreniu 19. júla, lebo očkujú rýchlo a druhou,“ upozorňujú vedci.
Lengvarského Pavelka má zle zložený epiteam

Podľa analytikov náš šéf epiteamu Martin Pavelka neprimerane straší. Ponúkli aj link na rozhovor s ním, ale rovno sarkasticky varujú: „Ale pripravte si niečo na upokojenie, budete to potrebovať. Je v tom rozhovore 10 rôznych strašiakov, jedna lož (o tých svadbách a limite 30 osôb) a len jedna nádej (povinné očkovanie).

Problém nie je to, že také reči zazneli. Je sloboda. Problém je, že tento pán zvoláva rokovania poradných orgánov k riadeniu epidémie. A opäť nie je problém to, že ich zvoláva. Problém je, že pandémia nie je problém len lekárov a epidemiológov. Ale aj asi sedem ďalších profesií, medzi inými: sociológov, psychológov, matematikov, štatistikov a aj ekonómov. Ale to sme na Slovensku nepochopili. A tak sa na epiteame stretávajú hlavne epi profesie,“ dodali vedci kriticky.
Začneme sa riadiť zdravým rozumom?

A rovno odporúčajú Slovákom: „Ak nebudete v najbližších desiatich dňoch počuť, že sa ide zásadne a vo väzbe na Deltu a skúsenosti Británie upraviť náš Covid automat, tak deťom tábor mimo Bratislavy na august nekupujte.“

„Veľmi dúfame, že sa začneme riadiť zdravým rozumom a pozerať na čísla. V Británii zomrelo za jún doposiaľ 276 ľudí. To je percentuálne (pri inej skladbe infikovaných) desaťkrát menej ako v II. vlne. 10. júla budeme v rovnakej situácii, v akej bola Británia 31. mája. A budú prvé ružové okresy. Dajme si pozor na pandemických jastrabov. Môžu byť pre Slovensko väčší problém ako samotná pandémia. Nemajú radi zelenú farbu,“ ukončili najnovšiu správu analytici z Dát bez pátosu.

http://www.hlavnydennik.sk/2021/06/27/povinne-ockovanie-ustava-neumoznuje-vysvetluje-ustavny-pravnik-barany/